​Recomandare de lectura

Cultura japoneza

de L.P.     HotNews.ro
Miercuri, 13 septembrie 2017, 9:22 Actualitate | Recomandare de lectura


fakepath\cultura-japoneza
Foto: Hotnews
Cartea lui Paul Varley este considerata una dintre cele mai coerente si mai bine scrise introduceri in istoria si cultura japoneza. Concisa, explicita, alerta, este un volum de referinta in orice bibliografie privind Japonia.

 „Cultura japoneza trece in revista cei peste doua mii de ani de istorie neintrerupta a unuia dintre cele mai cultivate popoare, punand in lumina deopotriva personalitatile, religiile, genurile si stilurile de arte vizuale, formele de expresie literara, insolitul creatiei teatrale, particularitatile culturale (ceremonia ceaiului, de pilda) ori ponderea si semnificatia influentelor exercitate de-a lungul vremii de China, apoi de Occident.“ - Booklist

 „Citatele ample din clasicii literaturii nipone si ilustratiile numeroase care insotesc textul fac din cartea lui Paul Varley o excelenta expunere a evenimentelor majore ale civilizatiei japoneze.“ - Bulletin of the School of Oriental and African Studies

 „Preferinta latenta a japonezilor pentru frumusetea perisabila se explica prin sensibilitatea lor pronuntata fata de trecerea timpului. „Tirania timpului“ a fost intr-adevar o tema omniprezenta in literatura si arta. Faptul ca japonezii au fost in masura sa utilizeze aceasta tema pentru a-si gasi implinirea inclinatiei lor, dincolo de universul frumusetii conventionale, in lucrurile care, sub semnul ofilirii si al degradarii, sunt literalmente devastate de timp, reprezinta un prinos adus geniului estetic si artistic japonez.“ - Paul Varley

Paul Varley (1931–2015), profesor emerit de istorie japoneza al Universitatii Columbia, principala autoritate americana in domeniul istoriei culturii medievale japoneze, a predat vreme de patru decenii cursuri de istorie si civilizatie japoneza, de istorie a „drumului ceaiului“ si de istorie a samurailor.

 Fost combatant in Razboiul din Coreea (1950), licentiat al Universitatii din Lehigh (Bethlehem, Pennsylvania) in 1952, master al Universitatii Columbia in 1961 si doctor in istorie la aceeasi universitate in 1964.

 In decursul ilustrei sale cariere, Paul Varley a publicat 38 de volume si 124 de articole, dintre care amintim lucrarile despre Razboiul Ōnin (The Onin War: History of its Origins and Background with a Selective Translation of the Chronicle of Onin, Columbia University Press, New York, 1967), despre restauratia imperiala in Japonia medievala (Imperial Restoration in Medieval Japan, Columbia University Press, New York, 1971), despre samurai (impreuna cu Ivan si Nobuko Morris) – The Samurai, Pelican Books, 1974 –, despre civilizatia ceaiului in Japonia (impreuna cu Kamakura Isao) – Tea in Japan: Essays on the History of Chanoyu, University of Hawai‘i Press, Honolulu 1989 –, despre razboinicii japonezi (Warriors of Japan as Portrayed in the War Tales, University of Hawai‘i Press, Honolulu, 1994).

Vezi si alte recomandari de lectura

 Cea mai cunoscuta opera a sa ramane Cultura japoneza (cu patru editii la University of Hawai‘i Press: editia I, in 1974; editia a IV-a – dupa care s-a realizat prezenta traducere in limba romana –, in 2000).

 Membru activ al Asociatiei pentru Studii Asiatice, al Societatii Japonia si Kai Konnichi din Hawaii, P. Varley a facut parte din Consiliul de administratie al Fundatiei Urasenke Tea din New York si al Centrului Cultural Japonez din Hawaii.

 In 1996 a primit din partea guvernului japonez, in semn de recunostinta pentru contributiile sale in domeniul studiilor japoneze, Ordinul „Soarelui Rasare“, cu Raze de Aur si cocarda.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4468 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by