Kremlinul a reacționat marți cu indiferență la apelul președintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistițiu în conflictele internaționale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că Ucraina ar putea folosi acest lucru ca pe o oportunitate pentru a se regrupa și reînarma, transmite Reuters.

Dmitri PeskovFoto: Sefa Karacan / AFP / Profimedia Images

Suspendarea conflictelor armate în cadrul unui „armistițiu olimpic" este o veche tradiție a Jocurilor, iar Macron a declarat luni, într-un interviu, că va depune eforturi pentru a obține un astfel de armistițiu atunci când Parisul va găzdui Jocurile Olimpice, între 26 iulie și 11 august.

Întrebat despre propunerea lui Macron, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că atât președintele Vladimir Putin, cât și armata rusă au „observat că, de regulă, regimul de la Kiev folosește astfel de idei, astfel de inițiative pentru a încerca să se regrupeze, pentru a încerca să se reînarmeze și așa mai departe”.

„Acest lucru, desigur, complică în mod semnificativ procesul de analiză a unor astfel de inițiative", a adăugat el.

Până în prezent nu au existat demersuri oficiale pe tema unui armistițiu, a mai afirmat Peskov.

La mijlocul lunii martie, Emmanuel Macron a afirmat că Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris. Preşedintele francez a făcut aceste declarații în timpul unui interviu difuzat de televiziunea ucraineană.