O captură de ecran partajată online care pretinde că îl arată pe comentatorul politic american Tucker Carlson relatând despre capturarea şi încarcerarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost fabricată din imagini existente ale celor doi bărbaţi, informează Reuters într-un fact-check.

Tucker CarlsonFoto: Joe Raedle / Getty Images / Profimedia

Un purtător de cuvânt al lui Carlson a declarat pentru agenția Reuters că postările sunt false şi că numele şi imaginea jurnalistului - care a făcut valuri în februarie după ce l-a intervievat pe Vladimir Putin - au fost folosite fără permisiunea acestuia, relatează News.ro.

Captura de ecran a fost postată pe reţelele sociale cu mesajul: „Bombă! Tucker a publicat un video de la capturarea lui Zelenski... Este transferat acum la închisoarea Delfinul Negru (Rusia) în condiții de înaltă securitate”.

Captura de ecran falsă include o imagine a lui Zelenski care ţine în mână o pancartă cu numărul „003856”, împreună cu un text în ucraineană care se traduce prin „Goloborodko V. P.”. Dar aceasta este o scenă din serialul de televiziune în care a jucat Zelenski, „Servitorul poporului”, şi apare în episodul 1 din sezonul 3, fiind încărcată pe canalul oficial de YouTube al serialului la 9 aprilie 2019.

Zelenski, fost actor, a jucat rolul lui Vasili Petrovici Goloborodko din 2015 până în 2019 în „Servitorul poporului”, un serial satiric ucrainean în care un profesor de liceu este ales preşedinte al ţării. Logo-ul companiei de producţie a lui Zelenski, Kvartal 95 Studio, este vizibil în imaginea modificată în dreapta sus.

Imaginea lui Carlson, din dreapta jos în captura de ecran falsă, a fost preluată dintr-un videoclip postat pe contul său oficial de pe platforma X la 6 iunie 2023. Videoclipul a fost primul episod al noului show al lui Carlson pe X.

Biroul lui Zelenski nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Agenţia de presă a ajuns însă la concluzia clară că este vorba despre un fals. Imaginea care ar prezenta un reportaj video al lui Tucker Carlson despre capturarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski este modificată digital şi este falsă.