Ucraina se întreabă de ce aliații săi sunt reticenți în a-i acorda mai multă asistență militară împotriva Rusiei, după ce un atac aerian iranian împotriva Israelului în weekend a fost respins cu succes, în mare parte datorită sprijinului occidental, potrivit AFP.

Volodimir Zelenski, într-o vizită pe frontul din DonețkFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Bombardată zilnic de vecinul său rus, Ucraina este de mai bine de doi ani scena celui mai grav conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, care a făcut sute de mii de victime.

În condițiile în care ajutorul occidental se epuizează, nu în ultimul rând din cauza diviziunilor politice din Congresul american, situația de pe linia frontului s-a deteriorat recent pentru Kiev, care de luni de zile își îndeamnă partenerii să livreze mai multe arme și sisteme de apărare antiaeriană.

În acest context, sprijinul militar occidental pentru a ajuta Israelul să intercepteze aproape toate rachetele și dronele explozive ale Iranului a provocat o amărăciune profundă la Kiev.

„Prin apărarea Israelului, lumea liberă a demonstrat că o astfel de unitate nu este doar posibilă, ci și 100% eficientă”, a remarcat luni seara președintele Volodimir Zelenski.

„Același lucru este posibil pentru a proteja Ucraina”, a afirmat el.

Cu o zi înainte, el promisese că „nu retorica este cea care protejează cerul”, îndemnându-i pe susținătorii Kievului să nu „închidă ochii la rachetele și dronele rusești” care vizează Ucraina.

Un apel repetat luni de șeful diplomației, Dmitro Kuleba.

„Tot ce le cerem partenerilor noștri - chiar dacă nu puteți acționa ca în Israel - este să ne dați ceea ce avem nevoie și noi vom face restul muncii”, a declarat el într-o conferință de presă.

Dezbaterea privind motivele acestei reticențe occidentale animă și rețelele de socializare, mulți ucraineni explicând-o prin teama Occidentului față de arsenalul nuclear al Rusiei.

„Dmitro Zolotokhine, un analist politic ucrainean, a scris pe Facebook: „Nu suntem ajutați pentru că nu avem cu ce să-i speriem pe alții.

Alții, precum Valeri Pekar, profesor la o școală de afaceri din Kiev, au subliniat parteneriatul de lungă durată dintre Israel și Occident, spre deosebire de Ucraina, care a ezitat mult timp între a se apropia de Occident sau de vecinul său rus.

Alți internauți au remarcat, de asemenea, că este mai ușor să protejezi Israelul - cu o suprafață de 22.000 km2 - decât Ucraina, cea mai mare țară din Europa, cu o suprafață de 603.000 km2.