În ultimele două ierni, Ucraina a rezistat unui val de atacuri aeriene rusești care urmăreau să-i distrugă infrastructura energetică pentru cufunda populația în întuneric și pentru a folosi temperaturile negative ca armă de război. Ucraina a rezistat datorită sistemelor de apărare occidentală și a măsurilor de economisire a energiei. Cu toate acestea, Rusia nu a renunțat și în ultimele două săptămâni a reluat atacurile intense, arată o analiză CNN.

Incendiu în urma unui atac rusescFoto: Ukrainian Emergency Service / AP / Profimedia

În timp ce Ucraina a rezistat furtunii din această iarnă, Rusia și-a reînnoit atacul în ultimele săptămâni, lovind rețeaua electrică a Ucrainei cu o intensitate și într-un mod nemaivăzut în mai mult de doi ani de război.

„Tacticile lor s-au schimbat. Din păcate, nu în bine pentru noi”, a declarat Svitlana Grinchuk, ministrul adjunct al energiei din Ucraina, pentru CNN.

În primii doi ani de război, atacurile rusești au fost mai împrăștiate, cu salve de rachete care vizau zone mari din sistemul energetic al Ucrainei. Acum, atacurile devin mai precise și mai concentrate, cu zeci de rachete și drone asupra unei singure ținte.

„Într-o perioadă atât de scurtă – în câteva săptămâni de aceste atacuri masive rusești – aproape toate eforturile noastre de reconstrucție și reparare de-a lungul unui an au fost distruse în câteva zile, în câteva atacuri”, a spus Grinchuk.

Punctul de cotitură a venit la sfârșitul lunii martie, spune Oleksandr Kharchenko, directorul Centrului de Cercetare a Industriei Energetice (EIRC) din Kiev. În acea zi, Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, vizând cel puțin 10 dintre regiunile țării și lăsând pentru scurt timp peste un milion de gospodării fără electricitate.

„Pe 22 martie, Rusia a început să pună în aplicare noua sa strategie de atacuri”, a spus Harcenko. „Noua strategie constă în atacuri masive cu rachete asupra unor ținte specifice, când un număr mare de rachete și drone se concentrează simultan asupra unui număr foarte limitat de ținte.”

Rusia a lovit de atunci centralele ucrainene din toată țara, iar joi a distrus complet Centrala Termoelectrică Tripilska – cea mai mare centrală din regiunea Kiev. DTEK, cea mai mare companie electrică privată a Ucrainei, a mai declarat joi că Rusia a provocat „daune grave” la două dintre centralele sale și că aproximativ 80% din instalațiile de generare a energiei pe care le deține au fost distruse de atacurile ruse.

„În loc să continue să-și concentreze atacurile asupra sistemelor de transport ale Ucrainei, de la sfârșitul lunii martie, Rusia a început să lanseze atacuri masive asupra infrastructurii noastre de generare a energiei”, a declarat Maxim Timchenko, CEO al DTEK, pentru CNN. „Din păcate, inamicul și-a evoluat tactica și folosește arme de înaltă precizie. Rezultatul este o creștere uriașă a eficienței sale distructive în comparație cu 2023.”

Având în vedere că Ucraina păstrează energia în stoc, atacurile asupra centralelor termice nu au provocat întreruperi imediate și prelungite. Centralele termice sunt utilizate în principal pentru a echilibra nevoia generală – în special în perioadele intense de încălzire iarna, când consumul crește.

Pe lângă intensitatea și concentrarea atacurilor, s-a schimbat și momentul acestora. Anterior, cea mai mare parte a atacurilor rusești au venit în pregătirea iernii. Acum, au venit într-o primăvară neobișnuit de caldă.

Există două motive pentru care Rusia a așteptat până în primăvară pentru a-și lansa noua strategie. În primul rând, Rusia avea nevoie de timp pentru a obține armele și informațiile necesare pentru a conduce atacurile, a spus Harcenko. „Această strategie a fost în mod clar în elaborare, au petrecut mult timp dezvoltând-o, au adunat în mod clar informații și s-au pregătit foarte atent pentru aceste atacuri”, a spus Kharchenko.

În al doilea rând, Rusia ar fi așteptat până când centralele electrice ale Ucrainei au fost mai puțin protejate de apărarea antiaeriană, o resursă din ce în ce mai rară după doi ani de război și cu ajutorul Statelor Unite blocat luni de zile de Congres.

„Analiza mea este că Ucraina și-a protejat infrastructura energetică destul de bine înainte de iarnă, pentru că ne așteptam ca astfel de atacuri să aibă loc”, a declarat Olena Pavlenko, președintele grupului de reflecție energetică ucrainean DiXi Group.

Dar, după ce a ieșit din iarnă, a spus Pavlenko, este posibil ca unele dintre apărările antiaeriene să fi fost relocate în primele linii ale Ucrainei. „Nu este o greșeală, este doar prioritizarea. Ne-am gândit că dacă iarna se termină, probabil că putem folosi sistemul de apărare aeriană în alte locuri”, a spus ea.

Regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a fost cea mai grav afectată, a declarat ministrul Energiei, Herman Halushchenko. Peste 200.000 de oameni au rămas fără curent după atacurile rusești de joi. Având în vedere orașul atât de aproape de Rusia, rachetele hipersonice pot ajunge la el în câteva secunde. „Datorită apropierii de graniță, teroriștii au posibilitatea de a folosi diferite tipuri de arme în număr mare”, a declarat Halușcenko la televiziunea ucraineană.

Ucraina a demonstrat o capacitate remarcabilă de a repara daunele aduse rețelei electrice. Unele dintre substațiile sale de înaltă tensiune – noduri cheie care reduc tensiunea electrică, astfel încât să poată fi transferată prin linii electrice către case și birouri – au fost restaurate de peste 10 ori, a spus Kharchenko. Alte zeci au fost restaurate de cel puțin trei sau patru ori. „Sunt atacate și reparate, apoi atacate din nou. Dacă nu ar fi restaurate, o parte semnificativă a regiunilor ar fi deja fără electricitate.”

Iar ritmul reparațiilor a crescut rapid, a declarat pentru CNN Maria Tsaturian, șefa de comunicații la Ukrenergo, operatorul de rețea de stat al Ucrainei. „Pe timp de pace, a fost nevoie de o lună pentru a înlocui un autotransformator mare deteriorat cu unul nou. Acum o facem în mai puțin de o săptămână”, a spus ea.

Dar Ucraina se confruntă acum cu o sarcină complet diferită: repararea nu doar a substațiilor, ci a centralelor electrice întregi. În timp ce substațiile pot fi protejate cu saci de nisip, plase antidrone și alte măsuri de protecție, centralele mari pot fi protejate doar prin apărare antiaeriană. Deși o astfel de lucrare de restaurare este posibilă, poate fi inutilă.