Trimiterea a 5.000 de trupe germane pe teritoriul Lituaniei va duce la escaladarea tensiunilor bilaterale, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Soldati germaniFoto: Daniel Lob / AFP / Profimedia Images

Avertismentul vine după relatările despre planurile Germaniei de a trimite 5.000 de soldați, până în 2027, în statul baltic, într-o mișcare istorică pentru Berlin care ar reprezenta prima deplasare permanentă de trupe germane în afara graniței de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Germania intenționează să trimită două batalioane de luptă pentru a sprijini Lituania, care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad și cu Belarus, stat aliat Moscovei, potrivit Euronews.

Statele baltice au avertizat în repetate rânduri că ar putea cădea victime unor atacuri rusești dacă Moscova va triumfa în războiul în Ucraina.

Deplasarea permanentă de trupe germane va face ca Germania să aibă soldați la 100 de kilometri de granița Rusiei.

NATO consideră că deplasarea de trupe va proteja Lituania în condițiile în care estimează că Rusia ar putea ataca linia terestră de 60 de kilometri de la granița polono-lituaniană, cunoscută ca „coridorul Suwalki”, daca va escalada conflictul dintre Rusia și Ucraina.