Specialiștii ruși în drone au avertizat militarii trimiși în Ucraina că aeronavele fără pilot folosite de ucraineni au instalate „radiofaruri-capcană” care pot fi folosite pentru depistarea pozițiilor armatei ruse chiar și după ce ele sunt capturate, relatează Lenta.

Dronă din razboiul declansat de Rusia in UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Experții ruși afirmă că descoperirea a fost făcută la mai multe drone ucrainene care au fost capturate cu ajutorul echipamentelor de război electronic și că militarii ruși au fost avertizați deja asupra pericolului.

Dmitri Kuziakin, directorul Centrului pentru Soluții Integrate fără pilot (CDBR), care a studiat dronele capturate, afirmă că radiofarurile arată exact ca o cutie cu antenă și că sunt atașate „strâns” de dronă, chiar dacă nu sunt conectate prin fire de sistemele propriu-zise ale aeronavei fără pilot.

Potrivit acestuia, radiofarul funcționează în modul de economisire a energiei, primește un semnal GPS și trimite pachete de date prin protocolul LoRaWAN. Acesta este un protocol de rețea Wide Area cu consum redus (LPWA), conceput pentru a conecta wireless la internet în rețele regionale, naționale sau globale.

Kuziakin avertizează de asemenea că echipamentul montat de ucraineni pe drone are un buton de oprire, dar că acesta oprește doar alertele audio, în timp ce semnalul radio continuă să fie trimis.

Soldații ruși sunt sfătuiți să distrugă echipamentul de pe drone, sau să îl utilizeze „cu ingeniozitate”

Expertul rus afirmă că ucrainenii au folosit inițial radiofarurile pentru a găsi dronele pe care le-au pierdut, dar că și-au dat seama că ele pot fi utilizate pentru a localiza personalul militar rus întrucât soldații Moscovei ridică adesea dronele căzute sau doborâte și le duc la baza lor.

„Ei bine, s-ar părea că e un radiofar, ce ar putea merge prost cu el? Orice poate merge prost cu el: au capturat drona, au oprit-o, au adus-o la centrul de suport. În câteva ore, [o dronă ucraineană] va zbura spre tine (...) deoarece cu ajutorul acestui dispozitiv simplu tu însuți îi vei spune inamicului unde te afli”, avertizează Kuziakin.

El le-a cerut militarilor ruși de pe front să nu folosească butonul de oprire al radiobalizei, ci să distrugă echipamentul sau să îl folosească „cu ingeniozitate”, dacă înțeleg că operatorii ucraineni monitorizează semnalul de la acesta.

Kuziakin afirmă că CDBR a avertizat forțele armate cu privire la acest pericol și că avertismentul a fost transmis de către Comitetul Central de la Moscova tuturor departamentelor relevante.

El spune că acum, când soldații ruși ridică o altă dronă de pe teren, se asigură că dispozitivul nu are niciun echipament radio.

Urmărește ultimele evoluții din a 770-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.