Liderul autoritar din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a insistat marţi asupra intenţiilor paşnice ale ţării sale, în cursul unei vizite la Grodno, la graniţa cu Polonia şi Lituania.

Aleksandr LukaşenkoFoto: Belarus' Presidential Press Office / AP / Profimedia

„Nu trebuie să ameninţăm pe nimeni. Nu vrem niciun teritoriu străin”, a declarat Lukaşenko, în remarci publicate de biroul prezidenţial, relatează agențiile DPA și Agerpres. „Nu credeţi pe nimeni care spune că vrem să luptăm”, a îndemnat preşedintele belarus, în declaraţiile făcute cu prilejul punerii pietrei de temelie a unui spital.

El a adăugat însă: „Ne pregătim de război, şi spun făţiş acest lucru”.

Lukaşenko a precizat că Belarus îşi echipează armata pentru posibilitatea unui atac, acuzând statele membre ale NATO Polonia şi Lituania de pregătiri de război, prin construirea de fortificaţii şi achiziţii de arme ofensive.

Şeful statului belarus i-a asigurat pe locuitorii din Grodno - care în perioada interbelică a fost teritoriu polonez - că „aparţin de Belarus”. „Nu vă vom ceda nimănui”, a notat Lukaşenko.

Aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Aleksandr Lukaşenko a autorizat folosirea teritoriului ţării sale pentru desfăşurarea forţelor ruse pentru invazia din Ucraina, lansată în 2022.

La Gomel, în capătul opus al ţării, la graniţa cu Rusia şi Ucraina, gărzile naţionale au început un exerciţiu de trei zile pentru a testa pregătirea trupelor, a indicat Ministerul Apărării de la Minsk. Exerciţiul va testa de asemenea recrutarea de voluntari pentru apărarea ţării într-o perioadă de război.

____