Justiţia rusă l-a condamnat marţi, în contumacie, la opt ani şi patru luni de închisoare pe opozantul şi fondatorul publicaţiei independente Mediazona, Piotr Verzilov, pentru răspândirea de „ştiri false” despre forţele armate ruse.

Tribunal RusiaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

După cum a relatat Mediazona pe site-ul său, sentinţa a fost pronunţată de tribunalul districtual Basmanni din Moscova, aceeaşi instanţă care, în noiembrie trecut, l-a condamnat pe Verzilov la opt ani şi jumătate de închisoare pentru aceeaşi acuzaţie, sentinţă anulată pentru vicii de procedură de o instanţă superioară, care a dispus rejudecarea dosarului, relatează Agerpres.

Activistul a fost condamnat în contumacie pentru două mesaje postate pe X (ex-Twitter) şi două postări pe Instagram despre masacrul din localitatea ucraineană Bucea, la nord de Kiev, pentru care Rusia a negat întotdeauna responsabilitatea.

Piotr Verzilov, unul dintre cei patru militanţi ai grupului Pussy Riot care au pătruns pe terenul stadionului Lujnikii în 2018, în timpul finalei Cupei Mondiale de fotbal între Franţa şi Croaţia, a acuzat serviciul militar rus de informaţii (GUR) că l-a otrăvit în acelaşi an.

El a fost mai întâi internat într-un spital din Moscova în stare critică, cu semne suspecte de otrăvire, iar apoi a fost transportat la Berlin cu un avion medical.

____