Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), susține că „a blocat” un canal de introducere în Rusia a unor dispozitive explozive ascunse în icoane, trimise de Ucraina prin țările Uniunii Europene, inclusiv România, relatează TASS.

Icoanele despre care FSB sustine ca au fost folosite pentru a ascunde explozibiliFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

„În timpul inspecției unei mașini de către ofițerii FSB rus la punctul de control auto internațional 'Ubylinka' (n.r. din regiunea Pskov, la granița dintre Rusia și Letonia), explozibili de fabricație străină au fost găsite într-un lot de icoane ortodoxe și obiecte bisericești importate în Federația Rusă din Ucraina”, a declarat serviciul de presă al FSB pentru TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, adăugând că obiectele au fost descoperite în urma unei operațiuni comune cu Serviciul Vamal al Rusiei.

Înregistrarea video publicată de FSB cu presupusa captură include o mărturie a șoferului mașinii, care susține că a trecut prin România.

„În total, din marfa care călătorește pe ruta Ucraina - România - Ungaria - Slovacia - Polonia - Lituania - Letonia - Rusia, au fost recuperate 27 de dispozitive explozive improvizate camuflate în icoane și gata de utilizare, 70 kg de explozivi plastici de mare putere, 91 de detonatoare electrice și părți dintr-un focos pentru un RPG-7”, mai susține FSB.

Ofițerii FSB afirmă că o persoana implicată în infracțiune a fost reținută, fără a oferi însă alte informații precum identitatea și rolul său în presupusa schemă.

TASS notează de asemenea că Departamentul de investigații al Direcției FSB pentru Regiunea Pskov a deschis un dosar penal în temeiul Art. 226.1 din Codul Penal al Rusiei (transportare ilegală a explozibilor și dispozitivelor explozive peste granița Federației Ruse de către un grup organizat de persoane), care prevede până la 10 ani de închisoare.

„Toți organizatorii și complicii la infracțiune, inclusiv cetățenii străini, vor fi trecuți pe lista de urmăriți și urmăriți penal în conformitate cu legislația rusă”, a subliniat FSB.

Biserica Ortodoxă Rusă (ROC) a numit tentativa de a introduce icoane umplute cu explozibili în Rusia drept „blasfemie”, potrivit Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.

Acest comentariu a fost făcut de Vahtang Kipșidze, vicepreședintele Departamentului sinodal pentru relațiile Bisericii Ortodoxe Ruse cu societatea și mass-media, departament din cadrul Patriarhiei Moscovei.

El a mai spus că „orice poate fi așteptat” de la cei care decid să ascundă bombe în obiecte religioase și că în Ucraina „există o luptă împotriva Ortodoxiei canonice”.