Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Illya Yevlash, a declarat la televiziunea națională că forțele Kievului au doborât o dronă rusească „Forpost" deasupra Mării Negre, transmite Reuters.

Dronă Forpost, varianta rusească a UAV-ului israelian IAI Searcher IIFoto: Album - Daniele Faccioli-Stocktrek Images / Album / Profimedia

„Nu se întâmplă des să doborâm o astfel de țintă, dar am reușit - una dintre scumpele drone de atac Forpost", a afirmat el, estimând valoarea acesteia la 8 milioane de dolari.

Publicațiile militare descriu Forpost ca fiind o versiune rusă a unei drone de recunoaștere folosită de zeci de ani de Israel și capabilă să ne efectueze misiuni de supraveghere la o altitudine de 5 km în mod continuu timp de 16 ore.

Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt al grupului de forțe din sudul Ucrainei, a spus că Rusia folosește dronele mai frecvent după ce ucrainenii au reușit să doboare cel puțin două avioane de supraveghere A-50.

„În ultimele 24 de ore, am observat peste 200 de drone de recunoaștere în zona noastră de responsabilitate, de la Odesa la Zaporojie”, a declarat ea pentru televiziunea națională.

„Au fost ceva mai puține astăzi, dar inamicul continuă cu misiunile de recunoaștere. Este clar că trebuie să compenseze pentru A-50", a adăugat Humeniuk.