România nu va oferi informații publice despre programele de antrenare a militarilor ucraineni sau despre ajutorul militar acordat Ucrainei, a reiterat joi președintele Klaus Iohannis cu ocazia unei conferințe de presă susținută la Bruxelles unde participă la reuniunea Consiliului European.

Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis după ce au semnat la Cotroceni o declarație comună, octombrie 2023Foto: Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia

„România nu va fi mai transparentă și pentru asta nici nu vă dau detalii despre cine pe cine va antrena. Pot să vă dau un exemplu de proiect de acest tip care mie îmi place foarte mult, proiectul de a antrena piloți pe aeronava F-16 care se va desfășura într-o bază din România”, a răspuns Klaus Iohannis.

El a invocat drept argument pentru decizia României de a secretiza aceste informații faptul că ar putea fi utile Rusiei.

„Nu mi se pare util să facem publice detalii despre ajutorul militar sau despre unde facem antrenamente pentru militari ucraineni. Suntem lângă front, nu are rost să dăm date via media celor care agresează Ucraina. Dar toate aceste măsuri sunt agreate de forurile competente și sunt gestionate cu foarte mare responsabilitate”, a explicat Iohannis.

Răspunsul lui Klaus Iohannis poate fi urmărit în clipul video de mai jos la minutul 11:30:

România nu a dezvăluit public niciodată ce ajutor militar a trimis Ucrainei în cei peste doi ani de război declanșat de Rusia. Date au fost oferite în schimb de partea ucraineană. În februarie, Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizaţie oficială a guvernului ucrainean, a precizat că România a trimis Ucrainei 15 convoaie cu ajutoare militare şi va ajuta la antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16.

Volodimir Zelenski: „Slavă Domnului, a apărut România inteligentă”

În 20 decembrie, preşedintele Volodimir Zelenski spunea într-o conferință de presă că România a ajutat Ucraina să supravieţuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole:

  • „Slavă Domnului, a apărut România inteligentă şi preşedintele României, Klaus Iohannis, m-a ajutat pur şi simplu.
  • El i-a ajutat pe fermierii noştri să supravieţuiască. Şi el a avut atâtea dificultăţi, a avut proteste.
  • Cred că el a arătat manifestarea unui om puternic care a spus: „Mai întâi valorile, apoi vin costurile”.

Președintele Ucrainei a susținut că problema cerealelor „nu poate fi politizată atunci când totul este blocat”, făcând referire la deciziile vechiului guvern conservator de a interzice importurile ucrainene de cereale.

  • „Din aprilie până în septembrie a fost foarte dificil, am pierdut sute de milioane de dolari, am pierdut o parte din recoltă, am pierdut în fiecare zi.
  • Şi în fiecare zi fermierii noştri m-au întrebat: „Câmpurile noastre sunt minate, cum putem măcar să scoatem ceva?”.
  • Dar înţelegeţi: eu nu sunt un fel de fricos, eu apăr interesele ţării mele în timpul războiului. Am spus: „lăsaţi-ne să scoatem (cerealele)”, nu ne-au lăsat. Şi a fost o greşeală. Este pur şi simplu greşit”, a relatat Zelenski.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Kievului de când Rusia a invadat-o anul trecut, cerealele sosind pe cale rutieră, feroviară sau cu barje pe Dunăre.

Mulțumiri și pentru ajutorul dat de România pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei

La jumătatea lunii noiembrie, preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România printre ţările cărora le-a mulţumit pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condiţiile în care a venit iarna şi este de aşteptat ca Moscova să-şi intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene.

  • „Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie şi trebuie să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre.
  • Rusia se pregăteşte pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenţia noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la terorişti, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noştri să treacă mai uşor peste această iarnă şi pentru a creşte capacităţile soldaţilor noştri”, le-a spus Zelenski ucrainenilor, în mesajul său zilnic adresat naţiunii.

În acest context, el a mulţumit țărilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană, enumerând mai multe state, între care şi România:

  • „Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice şi alte ţări”.

Zelenski a spus că aceste ţări au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk şi alte sisteme de rachete care ajută la apărarea antiaeriană.

Citește și: VIDEO Ucraina mulțumește României pentru cele „15 convoaie militare trimise” / Mesajul Guvernului de la Kiev