Dronele ucrainene de atac cu rază lungă de acțiune lansate de serviciul de securitate internă SBU au lovit 12 rafinării rusești de la începutul războiului, a declarat duminică o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene pentru Reuters.

Operator de drone ucraineanFoto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Oficiali din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei, au declarat că dronele ucrainene au atacat în cursul nopții rafinăria Slavyansk, situată la 70 km nord de capitala regională.

Sursa ucraineană a declarat că rafinăria, care procesează aproximativ 4,5 milioane de tone de țiței pe an și produce combustibil în principal pentru exporturi, a fost atacată în cadrul unei operațiuni organizate de serviciul de securitate SBU și de alte forțe ucrainene.

„Agenția continuă să implementeze o strategie de subminare a potențialului economic al Rusiei și de reducere a fluxului de petrodolari pe care inamicul îl direcționează către război", a declarat sursa.

„În total, dronele SBU au atacat recent cu succes 12 rafinării de petrol din Rusia."

Cifra nu a include operațiunile desfășurate de agenția de informații militare GUR din Ucraina, care a atacat, de asemenea, rafinăriile cu drone, a declarat o a doua sursă de informații.

Rusia acuză Ucraina că folosește „activități teroriste" pentru a încerca să perturbe alegerile prezidențiale de trei zile.

Presa rusă de stat a relatat că dronele au atacat rafinării din mai multe regiuni în ultimele săptămâni, inclusiv rafinării deținute de Rosneft și Lukoil.

Petrolul și produsele petroliere reprezintă o sursă importantă de venituri pentru Rusia, care le exportă în zeci de țări din întreaga lume.

Ucraina a dezvoltat și a folosit drone cu rază lungă de acțiune pentru a încerca să riposteze la atacurile Rusiei, care a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022 și a efectuat lovituri aeriene cu rachete și drone cu rază lungă de acțiune pe tot parcursul războiului.