Țările G7 au avertizat vineri Iranul să nu livreze rachete balistice Rusiei, ceea ce ar duce la „noi sancțiuni semnificative” împotriva Teheranului, potrivit unui comunicat comun, citat de AFP.

rachete iraniene ZolfagharFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

„Dacă Iranul ar începe să livreze rachete balistice sau tehnologii conexe Rusiei, am fi pregătiți să răspundem într-un mod rapid și coordonat, inclusiv cu noi sancțiuni semnificative”, au avertizat Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Japonia.

„Suntem foarte îngrijorați de informațiile potrivit cărora Iranul ia în considerare transferul” unor astfel de arme către Rusia „după ce a furnizat deja drone care sunt folosite în atacuri necruțătoare asupra civililor din Ucraina”, au declarat marile țări industrializate.

Statele Unite nu pot confirma în acest moment că au avut loc deja livrări de rachete balistice, dar un înalt oficial de la Casa Albă a declarat că există „un risc real ca acest lucru să se întâmple”.

„O opțiune pe care am luat-o în considerare (în cadrul G7) ar fi oprirea zborurilor companiei aeriene naționale Iran Air către Europa”, a declarat acest oficial de rang înalt, care a solicitat anonimatul, în timpul unui interviu cu jurnaliștii.

El nu a dat alte exemple specifice.

De câteva săptămâni, Washingtonul este îngrijorat de o intensificare a cooperării militare între Rusia și Iran.

Aceasta în condițiile în care „în fiecare zi, liniile de front ucrainene devin mai vulnerabile” și când reluarea ajutorului militar american pe scară largă este în prezent blocată de Congres, a avertizat oficialul american.

Această preocupare a fost reiterată vineri de șeful diplomației americane, Antony Blinken, în timpul unei vizite la Viena, în Austria.

„Am trimis mesaje foarte clare Iranului pentru a-l descuraja... Și cred că îngrijorarea cu privire la această posibilitate - și angajamentul de a face față dacă este necesar - este foarte reală și foarte puternică”, a declarat el reporterilor.

Statele Unite sunt de asemenea îngrijorate în mod regulat de legăturile militare dintre Rusia și Coreea de Nord, care a început deja să furnizeze rachete Moscovei, potrivit Washingtonului.

Rămâne de văzut ce efect de descurajare va avea acest avertisment al G7.