Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a întâlnit miercuri cu președintele rus Vladimir Putin, după discuții cu oficiali din domeniul energiei privind siguranța la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, din Ucraina, relatează Reuters.

Vladimir Putin si Rafel GrossiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kremlinul a publicat remarcile introductive ale lui Putin și Grossi la întâlnirea de la Soci, în sudul Rusiei, dar nu a oferit detalii despre întâlnirea cu ușile închise care a urmat.

Putin i-a spus lui Grossi că este pregătit să discute „probleme deosebit de sensibile și importante de pe agendă... și să facă totul pentru a asigura securitatea”, a spus Kremlinul.

Grossi s-a întâlnit și cu șeful statului companiei nucleare, Rosatom, Alexei Lihaciov.

Ocupată de trupele ruse în martie 2022, această centrală, cea mai mare din Europa, se află în zona oraşului ucrainean Energodar, aproape de linia frontului.

Zaporojie se află aproape de linia frontului într-o parte din sudul Ucrainei pe care Moscova pretinde că a anexat-o. Toate cele șase reactoare ale sale sunt oprite, dar necesită energie constantă și alimentare cu apă pentru a-l menține rece și pentru a preveni o topire potențial catastrofală.

Centrala a fost avariată de incendiu când a fost preluată în martie 2022, iar trupele ruse și ucrainene continuă să se confrunte în apropiere, acuzându-se reciproc de bombardamente în jurul acesteia. AIEA a încercat să instituie un mecanism de siguranță pentru a preveni accidentele.

Grossi a purtat discuții cu compania de stat de energie nucleară Rosatom, unde siguranța la Zaporojie a fost principalul obiectiv, a declarat agenția de presă RIA, citând Rosatom. De asemenea, a avut discuții cu ministerele ruse de apărare și de externe.

RIA a raportat că Grossi a spus că discuțiile au fost „încordate”, fără a detalia. Un purtător de cuvânt al AIEA a negat că Grossi a descris discuțiile ca fiind tensionate.

Amintim că Rafael Grossi s-a mai întâlnit cu Vladimir Putin şi în octombrie 2022, atunci pentru a negocia stabilirea unei zone de securitate în jurul centralei. Dar planul AIEA convenit la acea vreme nu a fost niciodată implementat, parţial din cauza opoziţiei Ucrainei.