Premierul ungar, Viktor Orban, și-a exprimat, la Forumul Diplomatic de la Antalya, îngrijorarea că etnicii maghiari din regiunea Transcarpatia sunt recrurați în armata ucraineană și mor, subliniind că el nu priveşte războiul din Ucraina "prin ochelarii'' Kievului sau cei ai lui Putin", ci din perspectiva ungară.

Viktor OrbanFoto: Denes Erdos / AP / Profimedia

'Trebuie să reprezint interesele ţării şi ale naţiunii mele ... când ceva este bun pentru unguri, voi susţine, iar când ceva este rău, mă voi opune'', a spus el, citat de MTI, relatează Agerpres.

Orban s-a referit la comunitatea de etnici maghiari din Transcarpatia, care locuieşte acolo de o mie de ani şi care acum este recrutată în armata ucraineană.

''Maghiarii mor în războiul din Ucraina'', a spus Orban, adăugând că aceştia aparţin naţiunii maghiare. Pacea în Ucraina ar asigura securitatea pentru ''vieţilor maghiarilor'', a punctat el. ''Acesta este un motiv, dincolo de altele, pentru care noi, ca maghiari, ne angajăm foarte mult în favoarea păcii'', a spus şeful guvernului de la Budapesta.

În opinia sa, ar exista o şansă serioasă pentru pace doar dacă fostul preşedinte american Donald Trump ''va fi capabil să se întoarcă''. Orban s-a declarat convins că dacă acesta ar fi fost în funcţie când a izbucnit războiul din Ucraina ''nu ar fi existat niciun război acum''. Premierul ungar a confirmat că se va întâlni cu Donald Trump săptămâna viitoare, în Florida.

Întrebat dacă vede viitorul Ungariei în Uniunea Europeană, Orban a răspuns: ''Bineînţeles, dacă eşti ungur, eşti european''. ''Ungaria va avea întotdeauna un loc geopolitic special în Uniunea Europeană''. Cu toate acestea, el a adăugat că este vorba despre modul în care comunitatea europeană doreşte să îşi modeleze viitorul. În prezent, Europa se bazează pe o ideologie progresistă, liberală. Noţiunile de naţiune şi mândrie naţională sunt privite cu suspiciune.

''Nici valorile familiei nu sunt respectate, pentru că familia nu mai există în Europa'', a remarcat oficialul ungar. Premierul a spus că diferenţa de opinie între liberali şi conservatori este în creştere, dar a adăugat că actuala majoritate ar trebui să accepte că există poziţii conflictuale.

Întrebat despre viitoarea preşedinţie ungară a Consiliului UE din a doua jumătate a acestui an, Viktor Orban a spus că printre priorităţile sale se numără extinderea UE cu regiunea Balcanilor şi competitivitatea Europei.