​Nu există niciun dubiu că vorbele lui Vladimir Putin despre faptul că Rusia se înarmează şi îşi pune economia în regim de război sunt adevărate, a declarat premierul polonez Donald Tusk, referindu-se la discursul anual rostit joi de liderul de la Kremlin în faţa Adunării Federale. El a spus că toate declaraţiile şi deciziile liderului rus ar trebui să fie luate drept intenţii reale ale acestuia, iar „cursa înarmării” pe care Rusia o impune lumii arată că Occidentul trebuie să se trezească.

Donald TuskFoto: Attila Husejnow / Zuma Press / Profimedia
  • „Nu doar retorica agresivă, ci și deciziile anunţate de Putin - de a creşte autosuficienţa Rusiei, de a pune economia pe baze militare, de a moderniza armata - toate acestea trebuie luate absolut în serios.
  • Europa trebuie să înţeleagă că această cursă a înarmării pe care Rusia o impune lumii trebuie să determine Occidentul să se trezească şi să se pregătească din punct de vedere militar pentru potenţiale ameninţări”, a declarat Tusk, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea sa cu premierul leton Evika Silina, potrivit portalului polonez Onet.

El a mai spus, conform News.ro, că statele UE trebuie să ia decizii care să echilibreze potenţialul militar al Rusiei şi să facă astfel încât Europa „să fie mai bine pregătită pentru scenarii nefaste”.

Vladimir Putin a susținut joi, în discursul său de peste două ore în fața națiunii, că inamicii Rusiei (NATO, Occidentul) „se pregătesc să ne atace pe teritoriul nostru, folosind cele mai bune forțe ale lor”, adăugând că „soarta lor va fi bineînțeles tragică”.

„Trebuie să înțeleagă că și noi avem arme. Arme care îi pot învinge pe teritoriul lor și, bineînțeles, asta este periculos pentru că ar putea declanșa folosirea de armament nuclear și distrugerea civilizației. Ei nu înțeleg asta?”.

De asemenea, liderul de la Kremlin a afirmat că Occidentul încearcă să atragă Rusia într-o cursă a înarmării ca să o epuizeze, așa cum a făcut cu URSS. Vladimir Putin a spus și că armata sa a „câștigat o experiență de luptă colosală” în Ucraina, unde are inițiativa și unde va acționa pentru a îndeplini obiectivele „operațiunii militare speciale”.