Guvernul britanic a anunţat sâmbătă alocarea a 245 de milioane de lire sterline (circa 287 de milioane de euro) pentru a ajuta Ucraina să cumpere muniţii, în timp ce premierul Rishi Sunak a asigurat Kievul că Londra îl va sprijini oricât va fi nevoie pentru a câştiga războiul cu Rusia, iar regele Charles a transmis un mesaj în care laudă „forţa şi determinarea” Ucrainei, relatează AFP.

Regele Charles i-a vizitat pe soldaţii ucraineni care se antrenează în Marea BritanieFoto: Chris Jackson / AFP / Profimedia

Acesta nou ajutor britanic, anunţat în ziua împlinirii a doi ani de la lansarea campaniei militare ruse în Ucraina, este menit să „revigoreze lanţurile de aprovizionare pentru a produce muniţiile de artilerie de care Ucraina are urgent nevoie pentru a-şi creşte rezervele”, indică un comunicat al Ministerului britanic al Apărării, potrivit agențiilor France Presse și Agerpres.

Fragilizată de blocarea ajutorului american de către republicanii din Congresul SUA, de eşecul contraofensivei sale din vara trecută şi aflată în criză de soldaţi şi muniţii, armata ucraineană se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă” în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă, după cum a mărturisit însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost nevoit săptămâna trecută să se resemneze cu pierderea oraşului fortăreaţă Avdiivka.

„În această aniversare sinistră, trebuie să ne reînnoim hotărârea”, a menţionat vineri seară într-un comunicat premierul britanic Rishi Sunak. „Suntem pregătiţi să facem tot ce trebuie, atât timp cât trebuie, până când (Ucraina) va câştiga”, a completat el.

Sâmbătă a transmis un mesaj şi regele Charles al III-lea. „Determinarea şi forţa poporului ucrainean continuă să fie sursă de inspiraţie, în timp ce atacul neprovocat asupra pământului lor, vieţii lor şi proprietăţilor lor intră într-un al treilea an tragic”, a afirmat suveranul britanic.

Guvernul britanic, unul din principalii susţinători ai Ucrainei în războiul cu Rusia, a anunţat recent creşterea ajutorului militar oferit Kievului, acesta urmând să fie de 2,5 miliarde de lire sterline pentru anul fiscal 2024-2025.

____