Ucraina a semnat sâmbătă cu Italia şi Canada noi acorduri de securitate, asemănătoare celor deja încheiate pentru o perioadă de zece ani cu Marea Britanie, Germania, Franţa şi Danemarca, înţelegeri menite să susţină securitatea Ucrainei în aşteptarea unei aderări a ei la NATO, relatează agenţiile de presă Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Volodimir Zelenski, alături de Giorgia Meloni și Justin Trudeau, la KievFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Cele două noi acorduri au fost semnate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu şefa guvernului italian, Georgia Meloni, şi cu premierul canadian Justin Trudeau, veniţi la Kiev pentru marcarea a doi ani de la lansarea invaziei ruse în Ucraina.

În toate acordurile de acest fel, aliaţii Ucrainei se angajează să-i ofere acesteia ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă (susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii, sprijinirea apărării cibernetice etc.), pentru a face faţă războiului în desfăşurare şi unor eventuale conflicte viitoare cu Rusia, aceasta în ipoteza că s-ar ajunge la un acord de pace care să încheie actualul conflict.

Acordurile conţin şi anexe secrete şi reprezintă angajamente provizorii oferite Ucrainei până la aderarea la NATO.

De pildă, în virtutea acestui acord, Canada va oferi Ucrainei circa 2,2 miliarde de dolari ajutor financiar şi militar anul acesta, conform unei surse din guvernul canadian.

Zelenski le-a mulţumit lui Meloni şi Trudeau pentru înţelegerile semnate. „Astăzi, Ucraina este în mod clar mai puternică faţă de acum doi ani”, a scris preşedintele ucrainean într-un mesaj pe Telegram referitor la aceste acorduri, despre care nu a oferit detalii concrete.

____