Serviciile secrete spaniole nu au „nicio îndoială" că asasini ruși se află în spatele morții misterioase a lui Maxim Kuzminov, un pilot rus care a dezertat în Ucraina cu un elicopter militar, potrivit unor surse citate de cotidianul El Pais, preluat de The Moscow Times.

AsasinFoto: Dreamstime

Opozant al conflictului din Ucraina, Maxim Kuzminov a ținut prima pagină a ziarelor în august anul trecut când a dezertat într-un elicopter Mi-8 al armatei ruse și a trecut pe teritoriul controlat de Ucraina.

Plecat de la o bază din regiunea Kursk, el a susținut într-o înregistrare video publicată în septembrie de serviciile de informații militare ucrainene (GUR) că a zburat la o „altitudine extrem de joasă, în modul de tăcere radio” pentru a nu fi reperat.

Doi colegi militari care nu știau de planurile sale de a dezerta au fost uciși în timp ce încercau să fugă după ce au aterizat în Ucraina.

Pilotul dezertor rus, găsit împușcat de un localnic, în Alicante

După cum a relatat ziarul spaniol ABC, cadavrul unui cetățean ucrainean care avea multiple răni de gloanțe a fost descoperit de un localnic lângă garajul unei case din orașul La Villajoyosa din Alicante.

La scurt timp, în orașul vecin El Campello ar fi fost găsită o mașină arsă, care ar fi fost folosită de presupusul asasin, conform BBC.

Poliția spaniolă a confirmat săptămâna aceasta că bărbatul ciuruit de gloanțe este Kuzminov.

Serviciul de informații militare GUR din Ucraina a confirmat moartea lui Kuzminov, dar nu a precizat cauza.

„Singura îndoială”

„Singura îndoială pe care o au experții este dacă operațiunea a fost opera Serviciului de Informații Externe (SVR),... a Serviciului Federal de Securitate (FSB)... sau a Serviciului de Informații Militare (GRU)", a relatat El Pais, referindu-se la cele trei agenții de informații rusești.

Sursele citate de publicația spaniolă au afirmat că Kuzminov a fost probabil ucis de asasini profesioniști din afara Spaniei, care între timp au fugit în străinătate.

Sursele au adăugat că „nu cred" că agenții ruși SVR și GRU staționați la Madrid, dintre care unii au fost expulzați după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani, au avut o implicare directă în această crimă.

Surse diplomatice anonime au declarat pentru El Pais că Spania va da un „răspuns puternic" dacă o anchetă va confirma implicarea autorităților ruse.

Asasinarea lui Kuzminov, dată exemplu de către Rusia

Rusia a dat asasinarea lui Kuzminov drept exemplu pentru alți potențiali trădători și pentru a răzbuna moartea celor doi colegi militari, potrivit surselor consultate de El Pais.

Presa rusă a difuzat săptămâna aceasta informații din surse anonime care au dezvăluit identitatea lui Kuzminov, după ce știrile inițiale vorbeau despre moartea sa sub un nume ucrainean fals.

Ziarul spaniol El Periodico a publicat joi o fotografie a pașaportului ucrainean al lui Kuzminov, pe numele Ihor Shevchenko, în vârstă de 33 de ani.

Moscova a sărbătorit moartea lui Kuzminov.

„Trădătorul”, căutat de forțele speciale ruse

„Acest trădător și criminal a devenit un cadavru moral chiar în momentul în care și-a planificat crima murdară și teribilă", a declarat marți șeful SVR, Serghei Narîșkin, fără a confirma sau infirma implicarea Rusiei.

În octombrie, televiziunea de stat rusă a relatat că GRU „a primit ordinul" de a-l elimina pe Kuzminov.

„Este doar o chestiune de timp", a declarat un jurnalist de la postul rusesc Channel One, după ce a vorbit cu forțele speciale ruse, care au afirmat că se află în căutarea „trădătorului".

Kremlinul a declarat marți că nu are nicio informație despre moartea lui Kuzminov. (sursă foto Dreamstime)