​Bono, solistul U2, i-a adus un omagiu lui Alexei Navalnîi în timpul concertului U2 Sphere Residency din Las Vegas, unde a cântat o melodie în onoarea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care a murit subit, vineri, la vârsta de 47 de ani într-o închisoare din Rusia, scrie revista People.

BonoFoto: Debra Reschoff Ahearn | Dreamstime.com

Înainte de a interpreta un cover al piesei „Don't Dream It's Over” a celor de la Crowded House, solistul trupei U2 a făcut o lungă introducere despre lupta pentru libertate.

„Următoarea va fi Polonia, următoarea va fi Lituania, Germania de Est”

  • „Edge şi cu mine am ajuns să fim alături de unii dintre oamenii din Ucraina, în timp ce stăteau în acea gară, care era un adăpost antiatomic transformat.
  • Am ajuns să stăm alături de unii dintre oamenii din Ucraina în timp ce aşteptau ca trenul să sosească cu restul lumii libere în el. Ei încă aşteaptă ca o parte din acel tren să ajungă. America, sunteţi atât de generoşi... dar haideţi să le dăm acestor oameni ceea ce au nevoie”, şi-a început Bono discursul de pe scenă.

El a continuat spunând că săptămâna viitoare se vor împlini doi ani de când Vladimir Putin a invadat Ucraina şi a încercat să distrugă libertăţile cu greu câştigate de poporul ucrainean:

  • „Următoarea va fi Polonia, următoarea va fi Lituania, Germania de Est. Cine ştie unde va ajunge sau nu acest om. Pentru aceşti oameni, libertatea nu este doar un cuvânt dintr-un cântec.
  • Pentru aceşti oameni, libertatea este cel mai important cuvânt din lume - atât de important încât ucrainenii luptă şi mor pentru ea. Şi este atât de important încât Alexei Navalnîi a ales să renunţe la el”.

Nalvanîi, Nalvanîi

Bono a încurajat apoi mulţimea să i se alăture şi să îi scandeze numele lui Nalvanîi.

  • „Se pare că Putin nu i-ar pronunţa niciodată, niciodată, numele.
  • Aşa că m-am gândit că în această seară oamenii care cred în libertate să-i rostească numele. Nu doar să şi-l amintească, ci să-l spună", a spus muzicianul, în timp ce publicul repeta „Alexei Navalnîi” pe acordurile melodiei celor de la Crowded House.

În trecut, Bono a susţinut public opoziţia rusă, scrie News.ro. După ce a primit o invitaţie din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, el şi chitaristul The Edge au cântat piesa „Stand By Me” într-o staţie de metrou din Kiev care a devenit un adăpost improvizat în timpul invaziei ruseşti. „Preşedintele Zelenski ne-a invitat să cântăm la Kiev în semn de solidaritate cu poporul ucrainean şi aşa că asta am venit să facem”, au spus cei doi într-un mesaj postat pe contul oficial de Twitter al trupei U2.

Opozantul rus Alexei Navalnîi, adversarul numărul unu al lui Vladimir Putin a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Arctica, în regiunea Iamal, unde ispăşea 19 ani de închisoare. (Foto: Dreamstime.com)