Președintele francez Emmanuel Macron are „toată intenția de a vizita Ucraina până la jumătatea lunii martie”, a subliniat luni anturajul său, în timp ce rețelele de socializare rusești au retransmis zvonuri privind un atac planificat în timpul vizitei, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: Lemouton / Pool / Sipa Press / Profimedia

„Nu au existat niciodată probleme de securitate în programul vizitei. Această chestiune nu s-a pus niciodată”, a asigurat anturajul șefului statului pentru AFP.

Potrivit unei înregistrări video atribuite postului France 24 și postate pe rețelele rusești, dar denunțată ca fiind un „fals” de către canal, șeful statului și-a anulat călătoria după ce „serviciile secrete franceze” au detectat un complot de „asasinat” împotriva sa.

În urma acestui incident, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al țării, a glumit pe seama vizitei pe care Emmanuel Macron a anunțat mai întâi că va avea loc în februarie, apoi la jumătatea lunii martie.

„Se pare că Macron a fost atât de speriat de un (proiect de) asasinat real sau presupus (...) încât și-a anulat călătoria”, a ironizat el, într-un rar atac direct la adresa unui lider occidental.

Vineri, Emmanuel Macron i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, care venise la Paris pentru a semna un acord bilateral de securitate, că va vizita țara sa „înainte de jumătatea lunii martie”. În ianuarie, el vorbise despre o vizită în „februarie”.