​Ministrul chinez de externe Wang Yi l-a asigurat pe omologul său ucrainean Dmitro Kuleba că China „nu vinde arme letale” Rusiei, a declarat Beijingul duminică, relatează AFP.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi Foto: dts Nachrichtenagentur / imago stock&people / Profimedia

În ciuda conflictului, China rămâne un partener comercial și diplomatic foarte important al Rusiei, ambele țări împărtășind ambiția comună de a contrabalansa influența occidentală pe scena internațională.

Pe lângă acest sprijin economic, gigantul asiatic a fost uneori bănuit, în special pe partea americană, că aprovizionează armata rusă care luptă pe frontul din Ucraina cu materiale, echipamente și chiar arme. Acuzații negate ferm însă de Beijing.

China „continuă să susțină discuții de pace și nu pune gaz pe foc”, i-a spus Wang Yi lui Dmitro Kuleba în timpul unei întâlniri de sâmbătă la München (Germania), în marja Conferinței de Securitate.

Beijingul „nu profită (de situație) pentru a obține profituri și nu vinde arme letale zonelor de conflict sau părților în conflict”, a subliniat el, potrivit unui comunicat de presă publicat duminică de diplomația chineză.

China a fost criticată de Occident cu privire la dosarul ucrainean. Pentru că, deși face apel la respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor – inclusiv a Ucrainei, nu a condamnat niciodată în mod public Rusia.

Beijingul încearcă, de asemenea, să se poziționeze ca o parte neutră în război.

„Indiferent de modul în care se dezvoltă situația internațională, China speră că relațiile China-Ucraina se vor dezvolta normal și vor continua să beneficieze cele două popoare”, a spus Wang Yi interlocutorului său sâmbătă.

"Vom continua să jucăm un rol constructiv pentru a pune capăt războiului și a restabili pacea cât mai curând posibil. Chiar dacă există doar o licărire de speranță pentru pace, China nu va renunța la eforturile sale", a subliniat el.

Beijingul solicită în mod regulat o soluționare politică a conflictului. Reprezentantul său pentru Ucraina, diplomatul Li Hui, a subliniat anul trecut rolul nefast pe care îl are, potrivit acestuia, ajutorul militar occidental acordat Ucrainei.

„Dacă vrem cu adevărat să oprim războiul, să salvăm vieți și să obținem pacea, nu ar trebui să trimitem arme pe câmpul de luptă”, a denunțat el.