Rusia a revendicat capturarea orașului ucrainean Avdiivka după retragerea Ucrainei, dar Moscova a declarat că unele trupe ucrainene sunt încă ascunse într-o vastă uzină de cocs din epoca sovietică, după una dintre cele mai intense bătălii din războiul care va intra în curând în cel de-al treilea an, informează Reuters.

Un echipaj ucrainean se află deasupra vehiculului lor în afara orașului AvdiivkaFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

13:30Situația s-a stabilizat oarecum pe frontul Avdiivka, în estul Ucrainei, după retragerea forțelor Kievului sâmbătă, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Reuters. Însă nu a comentat informația din partea Rusiei conform căreia trupe ucrainene au rămas blocate în oraș.

„Pot să afirm (...) că a doua zi după plecarea din Avdiivka percepem că situația s-a stabilizat oarecum", a declarat purtătorul de cuvânt militar ucrainean Dmitro Lîhoviî la televiziunea ucraineană.

El a mai spus că forțele ucrainene au avut pierderi în timpul retragerii, dar acestea au fost minime, având în vedere circumstanțele.

13:20 Trupele rusești au stabilit controlul total asupra orașului ucrainean Avdiivka și au avansat 8,6 km în acea parte a liniei frontului, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, potrivit presei ruse de stat.

12:07Căderea orașului Avdiivka este cea mai mare victorie a Rusiei de la capturarea orașului Bahmut în mai 2023 și vine la aproape doi ani de când președintele Vladimir Putin a declanșat un război la scară largă ordonând invazia Ucrainei.

Ucraina a declarat că și-a retras soldații pentru a evita ca trupele să fie complet încercuite după luni de lupte aprige. Putin a salutat căderea Avdiivka ca pe o victorie importantă și a felicitat trupele rusești.

După eșecul Ucrainei de a străpunge liniile rusești anul trecut, Moscova a încercat să măcelărească forțele ucrainene chiar în momentul în care Kievul se gândește la o nouă mobilizare majoră, iar președintele Volodimir Zelenski a numit un nou comandant pentru a conduce războiul.

„Șeful statului i-a felicitat pe soldații ruși pentru acest succes, o victorie importantă", a declarat Kremlinul într-o declarație pe site-ul său.

Dar Rusia a declarat că unele forțe ucrainene sunt încă blocate la uzina de cocs din epoca sovietică, cândva una dintre cele mai mari din Europa, din Avdiivka, care este esențială pentru obiectivul Rusiei de a-și asigura controlul total al regiunii industriale Donbas.

„Se iau măsuri pentru a curăța complet orașul de militanți și pentru a bloca trupele ucrainene care au părăsit orașul și sunt la uzina chimică și de cocs din Avdiivka", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Deocamdată nu a existat niciun comentariu public din partea autorităților ucrainene în acest sens.

Cât teritoriu a câștigat Rusia?

Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a cucerit aproximativ 32 de kilometri pătrați de teritoriu în acest avans, pe fondul unor pierderi grele pentru Ucraina. Acesta nu a oferit cifre privind pierderile rusești, despre care Ucraina spune că sunt uriașe.

Putin a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie 2022, declanșând războiul la scară largă după opt ani de conflict în estul Ucrainei între forțele ucrainene pe de o parte și ucrainenii pro-ruși și ruși pe de altă parte.

Avdiivka, care avea o populație de aproximativ 32.000 de locuitori înainte de război și care este numită Avdeyevka de către ruși, a fost ocupată pentru scurt timp în 2014 de separatiștii susținuți de Moscova, care au pus stăpânire pe o porțiune din estul Ucrainei, dar a fost recucerită de trupele ucrainene care au construit fortificații extinse.

Moral crescut pentru Putin înainte de alegeri

Capturarea Avdiivka poate oferi o creștere a moralului Rusiei înainte de a candida Vladimir Putin la alegerile prezidențiale de luna viitoare, fiind aproape sigur de un nou mandat la Kremlin.

De asemenea, este văzută ca un alt pas spre securizarea controlului Moscovei asupra centrului regional Donețk, la aproximativ 20 km spre est, deținut de forțele ruse și pro-ruse din 2014.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au oferit detalii despre pierderile suferite în război sau în bătălia intensă pentru Avdiivka. Evaluările serviciilor de informații occidentale spun că sute de mii de oameni din ambele tabere au fost uciși sau răniți în război.

Putin l-a felicitat pe comandantul rus responsabil de asaltul asupra Avdiivka, generalul-colonel Andrei Mordvichev.

„Glorie eternă eroilor care au căzut în îndeplinirea sarcinilor operațiunii militare speciale!" a declarat Putin.

Kievul cere arme

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că Avdiivka a arătat necesitatea unor sisteme moderne de apărare aeriană pentru a contracara bombele ghidate și armele cu rază lungă de acțiune pentru a distruge formațiunile inamice. El a spus că este nevoie și de obuze de artilerie.

Colonelul-general Oleksandr Sîrskîi, care a preluat comanda armatei ucrainene în cadrul unei remanieri majore săptămâna trecută, a declarat că forțele ucrainene s-au retras pe poziții mai sigure în afara orașului „pentru a evita încercuirea și pentru a păstra viețile și sănătatea militarilor".

Brigada a 3-a de asalt a Ucrainei, despre care oficialii spun că a fost desfășurată la Avdiivka în această săptămână, a declarat pe Telegram că s-a retras pe pozițiile pregătite la periferia Avdiivka și a echilibrat linia frontului.

„În acest moment, rușii nu-și încetinesc asaltul. Noi continuăm să menținem linia în zona Avdiivka", a declarat aceasta.

Separat, forțele ucrainene au respins o ofensivă rusă pe frontul de sud, în zona Zaporojie, a anunțat duminică armata ucraineană.

Deocamdată nu a existat niciun comentariu în acest sens din partea Rusiei.