Atacat de armata rusă, orașul Avdiivka din estul Ucrainei riscă să cadă, a avertizat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, citat de AFP.

Aparatori ucraineni la AvdiivkaFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

„Din nefericire, potrivit informațiilor primite de la ucraineni, situația este critică, cu o presiune continuă a Rusiei asupra pozițiilor ucrainene zi de zi. Avdiivka riscă să cadă sub control rusesc”, a declarat el.

Ucraina desfășoară manevre în unele zone din orașul Avdiivka, pentru a retrage trupele în „poziții mai avantajoase", iar în alte locuri încearcă să îndepărteze trupele rusești, a declarat joi purtătorul de cuvânt militar Dmytro Lykhoviy, potrivit Reuters.

Armata rusă a adus aproximativ 50.000 de soldați pe frontul din Avdiivka, potrivit ucrainenilor.

El a spus, la televiziune, că Ucraina a activat o rută logistică de rezervă spre oraș, dar că aprovizionarea Avdiivka și evacuările din oraș sunt „dificile".

Rusia încearcă de mai multe luni să cucerească acest oraș din estul țării, iar acolo au avut loc lupte grele.

„În Avdiivka au loc în unele locuri manevre de retragere a unităților noastre pe poziții mai avantajoase, iar în alte locuri manevre pentru a-i forța (pe ruși) să se retragă de pe poziții", a declarat Lykhoviy.

„Prin urmare, anunțul-cheie în ceea ce privește toate acestea este că aprovizionarea Avdiivka și evacuările de acolo sunt dificile", a spus el, adăugând că a fost activată o „arteră logistică de rezervă", care fusese pregătită în prealabil.