Doi ucraineni au fost salvați în Munții Maramureșului iar un altul a fost găsit decedat într-un caz cu mai multe răsturnări de situație. Salvamont a început prin a căuta un ucrainean după ce soția acestuia a sunat la 112 și a spus că acesta a primit ordin de încorporare și a decis să plece cu orice preț în România. Salvamontiștii au găsit însă doi ucraineni pe munte, iar aceștia au spus că au fost trei la început, dar unul nu a mai trecut granița. Până la urmă, însă, acesta a fost găsit mort de frig în România și se pare că a fost abandonat de ceilalți doi. „Dacă ne informau în dimineaţa asta când i-am găsit că l-au abandonat mai sus de unde se aflau ei aveam şanse să îl salvăm şi pe cel de-al treilea", a spus șeful Salvamont Maramureș

​Intervenţie SalvamontFoto: Rechitan Sorin | Dreamstime.com

Salvamontiştii din Maramureş caută, marţi seară, în Munţii Maramureşului, un tânăr de 22 de ani din Ucraina care ar fi încercat să ajungă în România după ce a primit ordin de încorporare, relatează News.ro.

09:05 Un tânăr ucrainean care făcea parte dintr-un grup de trei persoane care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului a decedat îngheţat, deşi, iniţial, salvamontiştii ştiau despre acesta că s-ar fi întors în Ucraina, a informat, miercuri dimineaţa, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.

„Din păcate al treilea ucrainean a fost abandonat de cei doi care au fost găsiţi şi predaţi echipajelor medicale în dimineaţa asta. Un echipaj al Poliţiei de Frontieră, făcând verificări în dimineaţa asta mai sus cu 2,5 - 3 km de zona în care au fost găsiţi cei doi, l-a găsit pe al treilea ucrainean decedat în albia râului", a spus Dan Benga.

Conform acestuia, tânărul ar fi fost abandonat de ceilalţi doi parteneri de drum pe munte. „Băiatul a fost abandonat de ceilalţi doi şi a murit îngheţat, din cauza frigului. Dacă ne informau în dimineaţa asta când i-am găsit că l-au abandonat mai sus de unde se aflau ei aveam şanse să îl salvăm şi pe cel de-al treilea", a mai precizat Dan Benga. Acesta a mai adăugat că toate persoanele au peste 20 de ani.

07:54 Salvamont Maramureș și-a actualizat mesajul de pe Facebook în jurul orei 04:30, precizând că a fost vorba de fapt de un grup de trei ucraineni, dintre care unul nu a trecut granița:

„Până la urmă se pare că e vorba de un grup de 3 ucrainieni care plecaseră de ieri spre România. Adineauri echipele de căutare salvare ale SPJ Salvamont Maramureș împreună cu colegii de la Poliția de Frontieră Poienile de sub Munte au reușit să găsească 2 cetățeni ucrainieni , unul din ei fiind băiatul de 22 ani pentru care s-a dat alarma. Al treilea ucrainean (din spusele celor 2) nu a mai trecut frontieră întorcându-se din drum. Urmează o coborâre de aproximativ 2 ore după care cei doi ucrainieni vor fi predați echipajelor medicale care vor veni în sprijin. Ucrainienii sunt obosiți, uzi, nemancati, în hipotermie ușoară. Având în vedere că zona este fără semnal atât telefonic cât și pe stații, comunicarea cu echipele de salvare se face cu ajutorul telefoanelor satelitare aflate în dotarea SPJ Salvamont Maramureș. Cei doi ucrainieni au fost predați echipajelor medicale venite în sprijin. Actiune încheiată. Salvatorii montani se retrag la baza.”

------------

Reprezentanţii Salvamont Maramureş au arătat că au fost anunţaţi de soţia unui tânăr de 22 de ani din Ucraina, care a sunat la 112, relatând că el a plecat de acasă luni dimineaţă, după ce a primit ordin de încorporare, şi i-a spus că va încerca să ajungă în România cu orice preţ. Marţi, el nu a mai putut fi contactat, nu are semnal la telefon, iar ultima locaţie obţinută de soţia lui ar indica faptul că se află deja în România, nu departe de frontiera cu Ucraina.

Tânărul este echipat de iarnă.

Potrivit Salvamont Maramureş, echipa de prim răspuns a SPJ Salvamont Maramureş şi o echipă a Poliţiei de Frontieră vor verifica locaţia indicată, deşi sunt dubii că ea ar fi exactă, şi vor verifica valea pe care tânărul ar fi putut coborî, pe o distanţă de aproximativ 12-14 kilometri.