Trupele rusești sunt angajate în lupte cu forțele ucrainene în interiorul orașului asediat Avdiivka, care se află sub un asalt susținut al Rusiei de la jumătatea lunii octombrie, a declarat joi armata ucraineană, citată de Reuters.

Aparatori ucraineni la AvdiivkaFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Forțele rusești au încercat să avanseze în interiorul orașului, cunoscut pentru vasta sa uzină și văzut ca o poartă de acces către orașul Donețk, aflat sub control rusesc, la 20 km spre est.

„Pot să confirm acest lucru - da, au loc ciocniri nu doar în zona caselor particulare din nordul orașului, ci deja în interiorul orașului însuși”, a declarat Dmitro Likhovi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, la televiziunea națională.

Potrivit acestuia, trupele rusești s-au concentrat la nord de oraș, cu scopul de a tăia singurul drum care aprovizionează forțele ucrainene din oraș. Situația, a spus el, este „dificilă, dar controlabilă”.

Afectată de luptele din regiune începând din 2014, care au luat amploare în februarie 2022, când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Avdiivka a suferit pagube importante.

Primarul din Avdiivka, Vitali Barabaș, a declarat că în prezent există 941 de locuitori în orașul care a găzduit cândva 32.000 de persoane. Orașul a fost ocupat pentru scurt timp de forțele pro-ruse atunci când acestea au capturat bucăți mari de teritoriu în estul Ucrainei în 2014, dar a fost recucerit de trupele ucrainene care au instalat ulterior fortificații majore.

Barabaș declarase anterior la televiziunea națională că forțele rusești presează din toate direcțiile, iar situația este din ce în ce mai dificilă pentru trupele ucrainene care apără orașul.

„Inamicul face presiuni din toate direcțiile. Ei iau cu asalt cu forțe foarte numeroase”, a declarat Barabaș, descriind situația ca fiind „foarte dificilă și fierbinte”.

Căderea Avdiivka ar fi salutată de autoritățile ruse ca o victorie greu de obținut înainte de alegerile de luna viitoare, în care președintele Vladimir Putin este aproape sigur că va fi reales.

Statul major al armatei ucrainene, în raportul său de seară, a declarat că forțele sale au respins 17 atacuri asupra Avdiivka și alte cinci în zonele învecinate.

Statul major a raportat, de asemenea, bombardamente rusești intense în apropiere de Bahmut, un alt oraș devastat care a căzut în mâinile trupelor rusești în luna mai a anului trecut, cu pierderi grele de vieți omenești de ambele părți.

Forțele terestre ucrainene au declarat că situația este tensionată în toată zona de est, cu trupe rusești care încearcă să străpungă apărarea în apropiere de Chasiv Yar, un oraș situat la vest de Bahmut.