Serviciul de securitate de stat din Georgia a declarat luni că a confiscat un transport clandestin de explozibili provenind din portul ucrainean Odesa și având ca destinație orașul rus Voronej, transmite Reuters.

Georgia spune că a descoperit explozibili proveniți din UcrainaFoto: Captura Twitter

Agenția de securitate internă georgiană a afirmat că explozibilii erau ascunși într-un transport de baterii auto care a intrat în Georgia în ianuarie pe cale terestră, venit din Ucraina, via România, Bulgaria și Turcia, și că a fost confiscat la granița cu Rusia.

Într-un comunicat, agenția a precizat că încărcătura de explozibili a ajuns în Georgia într-o dubiță deținută de ucraineni și urma să fie transportată la Voronej, un oraș rusesc aflat la aproximativ 180 km de frontiera ucraineană. Nu a precizat în ce scop.

În 2022, anchetatorii ruși au declarat că un camion încărcat cu explozibili folosit în atacul care a avariat grav podul din Crimeea în lovitura din octombrie a venit din Ucraina în Rusia pe o rută similară.

Serviciul de securitate ucrainean SBU, care a revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri asupra unor obiective rusești, nu a răspuns imediat la o solicitare de declarații.

Guvernul georgian, care susține că se opune invaziei Rusiei în Ucraina și dorește să se asigure că aceasta nu se extinde pe propriul teritoriu, a fost acuzat că ar fi tacit de partea Rusiei după ce a izbucnit războiul comandat de Vladimir Putin.