Primarul exilat al orașului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov, care a fost răpit cândva de forțele ruse, a fost numit de președintele Volodimir Zelenski la conducerea regiunii Zaporojie, a anunțat duminică președinția ucraineană, relatează AFP.

Ivan FedorovFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Anunțul a fost făcut în timpul vizitei lui Zelenski pe frontul de sud, în special la trupele din satul Robotîne, recuperat de la forțele ruse în august 2023, dar care acum este atacat necruțător de forțele ruse.

„Șeful statului l-a prezentat pe noul șef al administrației regionale din Zaporojie, Ivan Federov, care era primar al Melitopolului ocupat temporar din decembrie 2020 și care a fost reținut de ruși”, a anunțat președinția într-un comunicat.

Ivan Fedorov, în vârstă de 35 de ani, a fost răpit în martie 2022 de armata rusă care tocmai intrase în oraș după ce a refuzat să coopereze cu Moscova. El a fost apoi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri în aceeași lună.

Orașul Melitopol, situat la 130 km sud de Zaporojie, a căzut în mâinile rușilor în primele săptămâni după invazia Ucrainei din februarie 2022.

Fedorov, care îl înlocuiește pe guvernatorul Iuri Malașko, a declarat că „obiectivul său este de a permite tuturor celor care doresc cu adevărat să se întoarcă acasă să poată face acest lucru cât mai repede”, potrivit președinției.

Fedorov a spus de asemenea că se va concentra pe consolidarea capacităților de apărare ale regiunii, oferirea de sprijin armatei.

„De doi ani de război la scară largă, împreună cu echipa Melitopol, fac asta în calitate de primar. Acum îmi asum responsabilitatea pentru consolidarea acțiunilor comune ale comunităților din Zaporojie la nivel regional”, a spus Fedorov într-o postare pe Telegram.

El a promis, de asemenea, că va reconstrui părțile regiunii aflate sub ocupația rusă după eliberare, potrivit Ukrainska Pravda.

Situat la aproximativ 50 km de front și de teritoriile controlate de forțele ruse, marele oraș Zaporojie a fost ținta unor atacuri mortale.

Regiunea Zaporojie este una dintre cele patru care au fost anexate de Rusia, dar nu este controlată pe deplin de Moscova.