Doi voluntari francezi au fost uciși joi în sudul Ucrainei într-un bombardament rusesc, Parisul denunțând un act de „barbarie” din partea Moscovei. Parchetul antiterorist urmează să deschidă o anchetă în legătură cu acest incident, potrivit AFP.

Justitie FrantaFoto: David Stockman / Zuma Press / Profimedia

Cele două victime au fost ucise într-o lovitură asupra orașului Berislav, un orășel situat pe malul nordic al râului Nipru, în apropiere de linia frontului, a anunțat vineri Ministerul francez de Externe.

De asemenea, alți trei cetățeni francezi au fost răniți în incident, potrivit Quai d'Orsay.

Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson (sud), unde se află Berislav, anunțase joi seară că doi voluntari francezi au fost uciși și trei răniți, precum și un ucrainean rănit în urma loviturii.

Vineri seară, procuratura antiteroristă (Pnat), contactată de AFP, a declarat că a deschis o anchetă privind moartea celor doi voluntari francezi.

Ancheta a fost deschisă pentru crime de război și punerea intenționată în pericol a vieții unei persoane protejate de dreptul internațional umanitar.

Încredințată jandarmilor de la Oficiul central de luptă împotriva crimelor împotriva umanității (OCLCH), aceasta este cea de-a zecea procedură deschisă de Pnat de la începutul conflictului, în februarie 2022.

Vineri, noul șef al diplomației franceze, Stéphane Séjourné, a declarat pe X că aceștia sunt într-adevăr „umanitari”. „Doi lucrători umanitari francezi au plătit cu viața angajamentul lor față de ucraineni. Trei sunt răniți”, a scris Séjourné, denunțând „barbaria rusă”.

„Doi lucrători umanitari francezi au fost uciși în Ucraina de o lovitură rusă”, a reacționat apoi Emmanuel Macron pe X. „Un act laș și revoltător”, a declarat președintele francez, a cărui „solidaritate se îndreaptă către toți voluntarii care s-au angajat să ajute populația”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a omagiat și el pe rețelele de socializare memoria celor doi „curajoși” voluntari francezi care „ajutau oamenii”, denunțând o „teroare rusească” care nu ține cont de „naționalitatea victimelor”.