Șeful serviciilor de informații militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a amenințat joi că va „multiplica” atacurile asupra infrastructurilor de pe teritoriul rusesc, considerând că este „util” ca rușii să „vadă în sfârșit realitatea războiului”, potrivit AFP.

Kirilo Budanov, șeful serviciului secret al armatei UcraineiFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

„Numărul de atacuri asupra infrastructurii rusești va crește probabil (...) Cred că acest plan ar putea include toate principalele infrastructuri critice și militare ale Rusiei”, a declarat Budanov pe Telegram.

În ultimele luni, Kievul și-a intensificat loviturile împotriva instalațiilor rusești de petrol și gaze, ca urmare a atacurilor Moscovei asupra infrastructurii sale energetice.

Ucraina a revendicat deja responsabilitatea pentru mai multe atacuri cu drone asupra unor instalații din regiunea Leningrad din jurul Sankt Petersburgului în luna ianuarie.

Marți seara, GUR a folosit o dronă pentru a ataca o rafinărie din Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, situat la 1.000 km de granița cu Ucraina.

„Populația civilă rusă vede, în sfârșit, realitatea războiului. Ei văd depozite de petrol în flăcări, clădiri de uzine și fabrici distruse (...) Toate acestea sunt utile”, a justificat Budanov.

Ce urmărește Kievul prin aceste atacuri

Strategia adoptată de Kiev ar trebui să îi permită să se elibereze de presiunea armatei ruse, care a preluat inițiativa în Donbass (estul Ucrainei), pentru a o împinge să își îndepărteze o parte din arsenal și din oameni de pe linia frontului.

Ucraina și-a mai stabilit un obiectiv pentru 2024: să-i alunge pe ruși de pe cerul său, chiar dacă nu dispune încă de avioanele pe care aliații săi occidentali i le-au promis în 2023.

KiriloBudanov a considerat, de asemenea, că avioanele de atac A-10 americane vor contribui la „provocarea unei înfrângeri militare” a Rusiei.

„Avioanele de atac A-10 ar putea consolida considerabil capacitățile de front ale Ucrainei (...) Ele ar putea într-adevăr să ajute la grăbirea unei înfrângeri militare Rusiei”, a declarat el pe Telegram, referindu-se la aceste avioane cu reputația lor de temut pentru atacarea țintelor terestre.

Statele Unite sunt principalul susținător militar și financiar al Kievului, dar ultimul pachet de ajutor este încă blocat în Congres din cauza dezacordurilor dintre democrați și republicani.

Ofensiva rusă se va epuiza, iar Ucraina va prelua inițiativa

Kirilo Budanov, şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), a declarat miercuri că actuala ofensivă dusă de ruşi pe cea mai mare parte a frontului se va epuiza în primăvară şi se va trece la o nouă fază a războiului în care Ucraina va prelua din nou iniţiativa.

„Ofensiva lor va continua. Pe la începutul primăverii, aceasta se va fi epuizat”, a declarat şeful GUR într-un interviu în cadrul telemaratonului informativ de miercuri dimineaţă al televiziunilor ucrainene. „Acum este rândul inamicului, dar se va termina, şi cred că atunci vom începe noi”, a spus Kirilo Budanov, potrivit EFE.

Budanov a recunoscut progrese ale ruşilor în unele sectoare ale frontului, cum ar fi în jurul oraşului Avdiivka (regiunea estică Doneţk), dar a subliniat că Kremlinul este departe de a-şi fi îndeplinit obiectivele pentru această iarnă.

„Operaţiunea ofensivă a Federaţiei Ruse este în desfăşurare. Ea a început în noiembrie 2023”, a declarat Budanov despre cele „două luni şi jumătate” în care trupele ruse au luat din nou iniţiativa pe câmpul de luptă.