O pensionară în vârstă de 72 de ani a fost condamnată la cinci ani și jumătate de închisoare pentru că ar fi distribuit o postare online despre victimele militare ale Rusiei în Ucraina, au declarat luni organizațiile pentru drepturile omului, relatează Moscow Timesși AFP.

Soldați rușiFoto: Vitaliy Ankov / Sputnik / Profimedia

Evghenia Maiboroda, din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, a fost urmărită penal în temeiul unei legi care interzice răspândirea deliberată a „informațiilor false” despre armata rusă.

Maiboroda a pledat vinovată, dar a negat că a fost motivată de „ura politică”, așa cum au susținut procurorii, a raportat grupul pentru drepturile OVD-Info.

Ea a distribuit două postări pe pagina sa de socializare VK, una cu un „video emoționant” despre conflict și cealaltă despre numărul de soldați uciși, a declarat grupul juridic Setevye Svobody.

Grupul a spus că ea s-a simțit obligată să distribuie postările după ce fratele ei a rămas prins sub dărâmăturile unei clădiri care s-a prăbușit după un atac cu obuze în orașul ucrainean Dnipro.

Un purtător de cuvânt al Tribunalului Șahtî din Rostov a confirmat pentru AFP condamnarea lui Maiboroda și a spus că a fost acuzată pentru conținut ilegal pe contul său VK, fără a da detalii.

Moscova a făcut ilegale criticile aduse armatei sale la scurt timp după lansarea ofensivei sale din Ucraina în februarie 2022. Mii de oponenți ai conflictului au fost cenzurați, reținuți sau exilați.

Un pensionar bolnav de 61 de ani, care a criticat conflictul, a fost condamnat luna aceasta la peste opt ani de închisoare pentru trădare, acuzație pe care a negat-o.

Urmărește ultimele evoluții din a 705-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.