Forțele rusești au avansat recent în vestul regiunii Zaporojie și au recucerit pozițiile pe care forțele ucrainene le-au capturat în timpul contraofensivei din vara anului 2023, probabil după ce trupele Kievului s-au retras pe poziții mai ușor de apărat în apropiere de Robotîe pe timpul iernii, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului.

Soldat rus atacă pozițiile ucrainene în regiunea ZaporojieFoto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

Imaginile geolocalizate publicate la 14 și 27 decembrie indică faptul că forțele rusești au avansat recent la vest de Verbove (9 km est de Robotîne).

Comandantul grupului de forțe ucrainene Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskîi, a declarat într-un interviu acordat BBC publicat miercuri că liderii Rusiei doresc să cucerească Avdiivka cel puțin, dar au un obiectiv mai ambițios de a captura toate regiunile Donețk și Lugansk și de a recuceri teritoriul pe care forțele rusești l-au pierdut în regiunea Zaprorojie în timpul contraofensivei ucrainene.

Capturarea de către ucraineni a pozițiilor din apropiere în august 2023 a fost semnificativă din punct de vedere tactic, deoarece ar fi putut permite forțelor ucrainene să înceapă să opereze dincolo de cele mai dense câmpuri de mine rusești și de straturile defensive rusești ulterioare, consideră analiștii de la ISW.

Pentru moment, think-tank-ul american nu crede că recucerirea acestor poziții de către forțele rusești este deosebit de semnificativă.

Avansurile recente ale Rusiei în vestul regiunii Zaporojie susțin totuși evaluarea ISW potrivit căreia actualul război pozițional din Ucraina nu este un impas stabil, deoarece echilibrul actual poate fi înclinat în ambele direcții prin decizii luate în Occident sau în Rusia, iar câștigurile limitate ale Moscovei ar putea deveni semnificative mai ales dacă Occidentul întrerupe ajutorul militar acordat Ucrainei, mai punctează ISW.

SUA vor trimite ultima tranșă de ajutor disponibil pentru Ucraina, fără un nou vot în Congresul american

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a reiterat recent angajamentul ţării sale de a continua să sprijine Ucraina şi a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să „distrugă” această ţară prin invazia lansată în urmă cu aproape doi ani, potrivit dpa.

Germania este unul dintre principalii susţinători ai Ucrainei în acest conflict. După SUA, Berlinul este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv de tancuri de luptă, artilerie grea şi sisteme de apărare aeriană.

Germania a transferat un ajutor militar suplimentar Ucrainei, inclusiv muniție pentru tancuri, echipamente de deminare și tunuri antiaeriene, a anunțat săptămâna trecută guvernul de la Berlin, potrivit The Kyiv Independent.

SUA au anunțat miercuri deblocarea a 250 de milioane de dolari pentru un ajutor militar Ucrainei, ultima tranșă disponibilă fără un nou vot în Congresul american, notează AFP.

Ajutorul vizează arme și echipamente, inclusiv muniție de apărare aeriană și muniție de artilerie, potrivit lui Antony Blinken.

Președintele Joe Biden a cerut Congresului să ofere un alt ajutor de 61 de miliarde de dolari Ucrainei, dar republicanii refuză să aprobe asistența fără un acord cu democrații pentru a întări securitatea de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic.

Casa Albă a avertizat că, fără alocarea suplimentară, ajutorul SUA pentru lupta Ucrainei de a recuceri teritoriul ocupat de forțele ruse se va epuiza până la sfârșitul anului.

Eşecul unui vot asupra fondurilor suplimentare ar fi „cel mai frumos cadou” oferit preşedintelui rus, a adăugat Biden, afirmând că liderul de la Kremlin, dacă va reuşi să pună mâna pe Ucraina, „nu se va opri acolo”, a spus Biden.