Un important milblogger rus a afirmat sâmbătă că rachetele momeală folosite de Rusia nu au reușit să copleșească apărarea aeriană ucraineană în timpul atacurilor cu rachete care au vizat vineri Kievul.

Lansarea unei rachete Kh-101Foto: TASS / Profimedia Images

Avioane de război rusești au tras 19 rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din Ucraina vineri dimineață, ucigând un civil într-o regiune centrală, rănind alți opt și avariind o instalație industrială, au declarat oficialii de la Kiev, conform Reuters.

Atacul a fost primul tir de rachete pe care Rusia l-a tras în ultimele săptămâni, folosind în principal drone pentru loviturile sale nocturne.

Rusia a folosit șapte bombardiere Tu-95 pentru a lansa rachete asupra diferitelor regiuni din țară, au precizat forțele aeriene ucrainene.

Serhii Popko, șeful administrației militare de la Kiev, a declarat că capitala ucraineană a fost ținta atacului, dar că toate rachetele au fost doborâte de apărarea aeriană în timp ce se apropiau.

Milbloggerul rus a susținut sâmbătă că forțele ruse au folosit rachete de croazieră Kh-55 momeală, care seamănă foarte mult cu varianta modernizată a rachetelor Kh-101, pentru a deruta apărarea aeriană ucraineană, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Milbloggerul a susținut că utilizarea de către Rusia a rachetelor momeală explică de ce rachetele rusești nu au lovit cu succes nicio țintă din Kiev.

Corespondentul de război rus s-a plâns că este „practic imposibil" pentru forțele Moscovei să lanseze suficiente rachete Kh-55 momeală pentru a supraîncărca apărarea aeriană ucraineană din cauza numărului limitat de bombardiere Tu-95 și T-160 ale Rusiei.

Forțele rusești au folosit anterior rachete Kh-55 împreună cu alte variante de rachete și drone ca momeală pentru a copleși apărarea aeriană ucraineană și pentru a compensa diminuarea stocurilor de rachete de înaltă precizie, potrivit ISW.

Oficialii ucraineni au subliniat în repetate rânduri că forțele Kievului nu dispun de suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a acoperi toate zonele din Ucraina în aceeași măsură în care apărarea aeriană ucraineană protejează în prezent capitala țării.

Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat vineri că forțele rusești efectuează o recunoaștere aeriană sporită înainte de a lansa lovituri de mare amploare cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din estul și sudul Ucrainei.

Mashovets a spus că forțele rusești au efectuat șapte zboruri de recunoaștere înainte de loviturile cu rachete de vineri dimineață, o creștere notabilă în comparație cu unul sau două zboruri în zilele precedente

Forțele rusești încearcă probabil să contracareze apărarea aeriană limitată a Ucrainei înainte de o campanie anticipată de lovituri pe scară largă în acest sezon rece, remarcă ISW.