În contextul apropierii așa-ziselor „alegeri” prezidențiale din Rusia, din martie 2024, HotNews.ro a vrut să vadă ce solicitări și întrebări îi trimit simplii cetățeni președintelui, și care sunt publicate pe site-ul Kremlinului.

Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Potrivit site-ului administrației prezidențiale, din numărul total de peste 60 de mii de adrese trimise lui Putin, cele mai multe, peste 2270, se referă la salariile militarilor care sunt angajați baza de contract.

A doua problemă care-i frământă pe cetățenii Rusiei, cu peste 1930 de solicitări, vizează creșterea salariilor în aparatul bugetar.

Urmează categoria întrebărilor, aproximativ 1530 de adresări, care se referă la trecerea serviciului militar, prelungirea contractelor militarilor, dar și la retragerea din serviciul militar.

Aproape 1180 de adresări din luna octombrie au vizat termenul în care militarii trebuie să slujească și cum și când se poate lua concediu atunci când ești în armată.

Aproape o mie de întrebări adresate președintelui Rusiei au fost despre recalcularea pensiilor și cam tot atâta despre asigurarea militarilor. 840 de întrebări au fost ale unor persoane care cereau informații despre soldații ruși care au căzut prizonieri în războiul din Ucraina. Și tot atâta - despre plățile pentru participarea la acțiuni militare.

Pe locul al 9-lea s-au plasat întrebările privind serviciile medicale pentru militari, iar pe locul zece: în general, despre calcularea pensiilor. Dacă e să comparăm cu datele din aprilie 2022, numărul întrebărilor despre cei care satisfac serviciul militar în octombrie a crescut de 25 de ori, iar în total, de la începutul războiului, administrația lui Putin a primit peste 25 de mii de mesaje pe această temă.

Mai mult s-a înregistrat o creștere de 13 ori a numărului de solicitări privind căutarea persoanelor dispărute în octombrie 2023 față de aprilie anului trecut. În total, de când a început invazia pe scară largă în Ucraina, cetățenii ruși i-au trimis președintelui peste 7000 de scrisori despre prizonierii de război și persoanele dispărute.

În același timp, în octombrie 2023, pe lângă întrebările despre militari, în topul numărului de interpelări către Putin au fost incluse plângeri legate de mărimea salariilor din sectorul public, întreruperi cu alimentarea cu energie termică, probleme comunale și casnice și, din nou, majorarea pensiilor.