„Războaiele evoluează în etape”, explică șeful NATO. El se teme deci că „vor veni vești proaste din Ucraina”.

Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg la sediul NATOFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Deși forțele ucrainene au avut multe succese, punând în dificultate armata rusă, războiul este acum într-un impas, în ciuda contraofensivei ucrainene. „Sunt victorii importante, chiar dacă nu au mutat linia frontului”, declară Jens Stoltenberg, potrivit La Libre, citat de Rador Radio România.

El subliniază importanța continuării sprijinului pentru Kiev „în momente bune ca și în cele proaste”. Un apel care răsună în timp ce occidentalii dezbat detaliile viitorului ajutor trimis Ucrainei. Jens Stoltenberg încurajează statele membre să crească producția de muniție.

El regretă, de asemenea, lipsa de colaborare între țările europene în ceea ce privește industriile lor de apărare și îi îndeamnă pe europeni să depășească interesele lor naționale.

„Nu suntem în măsură să colaborăm atât de strâns pe cât ar trebui”, spune el. „Cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât războiul se va încheia mai repede”, conchide el.

La rândul său, Vladimir Putin a semnat un decret de creștere a forței armatei ruse. Ca rezultat, 170.000 de soldați suplimentari se vor alătura forțelor ruse. O creștere care ar trebui făcută pe baza unui angajament voluntar și nu prin mobilizare.