Specialiștii din cadrul forțelor armate ucrainene au eliminat 5.321 de dispozitive explozive de pe 431 de hectare de teren și 71 de drumuri în ultima săptămână, a anunțat Comandamentul Forțelor Armate, potrivit Kyiv Independent.

Minele de pe frontul ucrainean Foto: Ercin Erturk / AFP / Profimedia

De la începutul invaziei la scară largă, specialiștii au îndepărtat peste 150.000 de dispozitive explozive în întreaga Ucraină, inclusiv în teritoriile eliberate de sub ocupația rusă.

Aproximativ 6 milioane de persoane sunt amenințate de mine în Ucraina, iar mii de persoane pot fi ucise sau rănite dacă nu se iau măsuri adecvate, potrivit premierului Denis Șmihal.

Aproximativ 250 de persoane au fost ucise de minele antipersonal în Ucraina și peste 500 au fost rănite sau mutilate de la începutul războiului total, a declarat Șmihal la 9 octombrie.

Potrivit oficialilor ucraineni, aproape o treime din teritoriul Ucrainei a fost minat de la începutul invaziei la scară largă.

Ucraina și-a dezvoltat propriile utilaje de deminare, iar aliații săi au donat, de asemenea, propriile echipamente, cum ar fi utilajul mecanizat de deminare Revival P din Azerbaidjan.

În plus, aliații occidentali au promis Kievului aproape 500 de milioane de euro pentru asistență în materie de deminare până la 11 octombrie.