Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pe 2 decembrie că a solicitat parlamentului ucrainean să anuleze permisiunea deputatului și fostului președinte Petro Poroșenko de a ieși din țară din cauza unei întâlniri planificate cu premierul ungar Viktor Orban, potrivit Kyiv Independent.

Petro Porosenko alaturi de Volodimir ZelenskiFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Întâlnirea ar fi fost folosită de propaganda rusă, a declarat SBU, ceea ce l-ar fi transformat pe Poroșenko într-o „unealtă în mâinile serviciilor speciale rusești”.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Ungaria a obstrucționat în mod repetat fondurile UE pentru Kiev, opunându-se în același timp sancțiunilor împotriva Rusiei.

Orban, care menține legături strânse cu Kremlinul, a refuzat să ofere ajutor militar Ucrainei și a declarat că nu va sprijini aderarea Ucrainei la UE.

Poroșenko a declarat la 1 decembrie că polițiștii de frontieră l-au împiedicat să părăsească țara, deși primise anterior o permisiune oficială.

Oleksandr Korniienko, vicepreședintele parlamentului ucrainean, a publicat un videoclip mai târziu în cursul zilei, în care a declarat că Poroșenko a avut un motiv legitim pentru a primi inițial permisiunea de a părăsi țara, dar că a primit o scrisoare pe care scria „pentru uz oficial”, ceea ce l-a determinat să retragă aprobarea.

Korniienko a declarat că nu poate dezvălui ce scria în scrisoare. Nu este clar dacă scrisoarea la care s-a referit Korniienko conținea cererea din partea SBU.

Poroșenko a susținut că anularea a fost din motive politice și a dat de înțeles că decizia a venit de sus. „Acesta este un sabotaj antiucrainean”, a declarat el.

O declarație din 1 decembrie a partidului politic al lui Poroșenko, Solidaritatea Europeană, a criticat, de asemenea, anularea permisiunii de ieșire din țară, afirmând că aceasta dăunează țării și „subminează unitatea internă”.

Din cauza legii marțiale, bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească țara, cu excepția unor circumstanțe speciale sau a unei permisiuni oficiale.

Poroșenko, în vârstă de 58 de ani, a declarat că motivul pentru care a călătorit în afara Ucrainei a fost acela de a merge în Polonia și de a ajuta la negocierea încheierii blocadei în curs de către camionagii polonezi și apoi în SUA pentru a se întâlni cu președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

Poroșenko, care a fost ales președinte în 2014, a pierdut cursa prezidențială în 2019 în fața președintelui Volodimir Zelenski, într-o campanie acerbă care a inclus adesea atacuri personale.

Rivalitatea dintre cei doi nu s-a calmat după alegeri, iar Poroșenko a fost anchetat sub acuzația de trădare pentru că ar fi făcut afaceri în Donbasul ocupat de Rusia.

Poroșenko a susținut că ancheta a fost motivată politic.

Poroșenko și Zelenski și-au lăsat deoparte în mod public diferendele după invazia la scară largă, iar Poroșenko a declarat într-un interviu din 2022 că „urăște” ideea de a-l ataca pe Zelenski în timp de război.

De atunci, el l-a criticat public în mai multe rânduri pe Zelenski.

Poroșenko a fost blocat anterior să părăsească Ucraina în mai 2022 pentru un summit NATO, dar i s-a permis în cele din urmă să iasă din țară la a treia încercare.