Cineastul ucrainean Oleg Senţov, fost deţinut politic în Rusia, a publicat o înregistrare video făcută în tranșee care pare să arate cap-coadă o bătălie dusă de plutonul său în apropierea Avdiivka, de la începutul unui asalt eșuat asupra pozițiilor rusești, până la evacuarea soldaților ucraineni în vehicule Bradley americane.

Plutonul lui Sentov a fost salvat de vehiculele Bradley americaneFoto: Captura video

Înregistrarea video filmată cu o cameră GoPro a surprins peste 33 de minute de lupte aproape continue, arătând cum ucrainenii au lansat un atac în zorii zilei pentru a lua prin surprindere liniile defensive rusești. Însă plutonul lui Sențov nu reușește să găsească pe întuneric o cale de a flanca pozițiile rușilor, ajungând să fie nevoit să se apere în tranșee de contraatacuri ale trupelor lui Vladimir Putin.

Filmarea surprinde momente absolut dramatice, cu lupte intense și rănirea mai multor soldați ucraineni, care primesc îngrijiri medicale pe loc în tranșee. În cele din urmă, înspre minutul 30 al înregistrării, poate fi văzut cum militarii Kievului își croiesc drum afară din tranșee pentru a fi evacuați de două vehicule militare Bradley sosite probabil pentru a oferi foc de acoperire.

Un cineast cunoscut în Ucraina, Sențov a petrecut cinci ani în închisorile ruseşti înainte de a fi în cele din urmă eliberat în 2019, în cadrul unui schimb de deţinuţi între Ucraina şi Rusia, graţie unei mobilizări internaţionale, în special în industria cinematografică, cu regizori precum Ken Loach, Pedro Almodovar şi Wim Wenders.

Oleg Senţov a fost arestat în Crimeea şi acuzat de „terorism" după ce a protestat faţă de anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia în 2014.

Cineastul s-a înrolat în armată la începutul războiului din Ucraina pentru a-şi ajuta ţara să lupte împotriva invadatorilor ruşi. Anul acesta el a fost decorat de Franţa cu Legiunea de onoare.

În luna iulie Sențov a relatat că a fost rănit într-un bombardament de artilerie pe linia frontului, la Zaporojie, dar că a fost salvat cu ajutorul unui vehicul de luptă a infanteriei Bradley, furnizat Ucrainei de către Statele Unite.

„La prima ieşire de luptă după întoarcerea noastră, în timpul debarcării, am fost atacaţi de artilerie. Bradley ne-a salvat din nou viaţa. Trei răniţi, în principal şrapnel", a scris pe Facebook la momentul respectiv regizorul și producătorul în vârstă de 47 de ani.

Urmărește ultimele evoluții din a 638-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.