O artistă din Rusia a fost condamnată, joi, la șapte ani de închisoare pentru că a înlocuit etichetele de preț de la supermarketuri cu abțibilduri cu mesaje prin care se cere încetarea războiului Moscovei din Ucraina. Argumentul tribunalului este că Alexandra Skochilenko a răspândit cu bună știință „informații false” despre armata rusă, relatează Reuters.

artista rusa Alexandra Skochilenko a fost condamnata la 7 ani de inchisoare pentru mesaje anti-razboi in supermarketuriFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Un tribunal din Sankt Petersburg a pronunțat verdictul la câteva ore după ce artista, Alexandra Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, a făcut o declarație în fața instanței, cerându-i judecătorului să dea dovadă de înțelepciune și compasiune și să o elibereze.

Lui Skochilenko i s-a interzis să folosească internetul în următorii trei ani, pe lângă pedeapsa de șapte ani de închisoare. Un procuror de stat a cerut ca ea să fie închisă pentru opt ani.

Susținătorii ei au scandat în mod repetat „Rușine, rușine!” după anunțarea verdictului, în timp ce Skochilenko, zâmbitoare, a făcut cu mâinile simbolul unei inimi, în timp ce stătea în cușca din sala de judecată.

Artista, care a petrecut deja peste un an și jumătate în închisoare, a recunoscut că a înlocuit etichetele de preț într-un supermarket pe 31 martie 2022, cu bucăți de hârtie îndemnând la încetarea războiului și criticând autoritățile.

Dar ea a negat acuzația oficială de răspândire cu bună știință de informații false despre armată.

Criticii spun că acest caz face parte dintr-o represiune împotriva oricărei persoane care vorbește împotriva „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina, care a dus la aproape 20.000 de rețineri și peste 800 de dosare penale.

După ce a trimis trupe în Ucraina la începutul anului trecut, Rusia și-a înăsprit legile privind disidența pentru a încerca să reducă la tăcere criticii.

În declarația sa finală, Skochilenko îi spusese judecătorului că este o pacifistă care prețuiește viața umană mai presus de orice.

„Orice decizie veți lua, veți intra în istorie”, i-a spus Skochilenko judecătorului, potrivit unei înregistrări a discursului ei.

„Puteți arăta cum să rezolvi conflictul cu ajutorul cuvintelor și al compasiunii.”

Avocații lui Skochilenko au spus instanței că clienta lor nu a comis nicio crimă și nu va supraviețui închisorii din cauza bolii celiace, o intoleranță severă la gluten. Amnesty International a declarat-o „prizonieră de conștiință”.

Skochilenko s-a adresat și procurorului de stat care a cerut o pedeapsă cu închisoare mai mare pentru ea.

"Ce le veți spune copiilor voștri? Că într-o zi ați închis o artistă iubită, grav bolnavă, pentru cinci bucăți de hârtie?" ea a spus.

„Nu mi-e frică și poate tocmai de asta îi este atât de frică guvernului meu de mine și mă ține într-o cușcă precum cea mai periculoasă dintre animale”.