Șeful diplomației americane, Antony Blinken, i-a promis luni unui înalt oficial ucrainean că Statele Unite vor continua să sprijine Kievul, chiar și în timpul iernii, când sunt așteptate din nou lovituri rusești asupra infrastructurii esențiale, potrivit AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Antony Blinken s-a întâlnit cu Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei scurte escale la Washington a secretarului de stat, la întoarcerea sa dintr-un nou turneu în Orientul.

În pofida atenției lumii, concentrată în prezent asupra războiului dintre Israel și Hamas, președintele Joe Biden s-a angajat să mențină ajutorul american acordat Ucrainei, în valoare de zeci de miliarde de dolari, pentru ca această țară să poată lupta împotriva invaziei rusești, în pofida opoziției față de acest ajutor din partea unei părți a Partidului Republican.

„În toate conversațiile noastre cu guvernul ucrainean, am subliniat că vom continua să fim alături de ei”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Antony Blinken a discutat cu Andrii Yarmak despre „măsurile pe care le putem lua împreună cu Ucraina pentru a-și consolida infrastructura înaintea iernii care se apropie”, a precizat Matthew Miller.

„Desigur, am văzut iarna trecută că Rusia a încercat să distrugă centralele energetice din Ucraina. Este foarte posibil să încerce din nou”, a adăugat el.

Washingtonul este cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Kiev, angajând zeci de miliarde de dolari de la invazia rusă din februarie 2022.

Conștient de riscul de oboseală în rândul unei părți a clasei politice americane, președintele democrat Joe Biden a decis să cupleze noua sa cerere de ajutor pentru Ucraina - peste 61 de miliarde de dolari - cu cea pentru Israel, în jur de 14 miliarde.