Președintele rus Vladimir Putin crede din nou că va obține o victorie decisivă în Ucraina din cauza „discuțiilor” de la Washington și a „incapacității” Uniunii Europene, a avertizat luni ministrul lituanian al externelor, Gabrielius Landsbergis, citat de Ukraîinska Pravda.

Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al LituanieiFoto: Union Europeenne / AFP / Profimedia Images

„Situația de acum pare să fie că Putin se pregătește să șteargă praful de pe planurile sale pentru ziua victoriei, pe care le-a pus în sertar pentru o vreme. Dar după ce a văzut discuțiile de la Washington, incapacitatea Europei de a merge mai departe în problema sprijinului militar pentru Ucraina și presiunea tot mai mare asupra forțelor ucrainene de pe front, cred că acum poate începe să facă planuri din nou cu bucurie”, a declarat șeful diplomației lituaniene.

Comentariile sale vin în contextul în care sursele diplomatice afirmă că planul Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro pe asistență militară pentru Ucraina întâmpină rezistență din partea unor state membre, în timp ce în Congresul american tot mai multe voci din Partidul Republican își exprimă opoziția față de continuarea ajutorului pentru Kiev în forma sa actuală.

„Cred că Europa a fost capabilă să exercite presiuni pentru ca singura zi de victorie în acest război să fie la Kiev și sărbătorită de ucraineni. Dar acum se pare că situația este din nou incertă. Am demonstrat deja capacitatea de a lua decizii foarte importante. Europa a demonstrat deja leadership. Acum este momentul să o facem din nou”, a spus Landsbergis înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE ce are loc luni la Bruxelles.

Șeful diplomației lituaniene spune că negocierile cu Putin vor duce la victoria Rusiei

Întrebat dacă este timpul ca Ucraina să înceapă să se gândească la negocieri cu Rusia, ținând cont de toate circumstanțele actuale, oficialul lituanian a răspuns că „orice încetare a focului, orice negociere deschide calea către ziua victoriei la Moscova. Putin a lucrat foarte activ la asta. Și o astfel de zi poate veni”.

„Ziua în care ucrainenii nu vor putea continua lupta pentru că nu le putem oferi arme (...), dacă este vorba de o încetare a focului și încercăm să o obținem cu argumente că am apărat Kievul și alte teritorii ucrainene, va fi clar că aceasta este victoria lui Putin”, a subliniat Gabrielius Landsbergis.

Lituania și vecinele sale baltice au fost printre cei mai fermi susținători ai Ucrainei imediat după lansarea invaziei rusești, trimițând Kievului tehnică militară și ajutoare umanitare.

Vara aceasta guvernul de la Vilnius a cerut Uniunii Europene să ţină cont mai mult de capacităţile statelor baltice de a sprijini exporturile de cereale ucrainene, după ce Rusia s-a retras din acordul privind exportarea lor prin porturile de la Marea Neagră și statele vecine ale Ucrainei au introdus interdicții privind importurile pentru a-și proteja fermierii.

Se crede de asemenea că țările baltice au fost printre statele NATO care au sprijinit cel mai puternic ideea trimiterii Ucrainei a unor avioane de luptă de fabricație occidentală în condițiile în care Kievul le cere din primele luni ale invaziei rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 628-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.