Un deputat susținut de Rusia din orașul Lugansk din estul Ucrainei a fost ucis miercuri în explozia unei mașini, a anunțat guvernatorul pus de Moscova la conducerea regiunii, potrivit Reuters.

Mihail Filiponenko a murit după ce mașina i-a sărit în aerFoto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia
  • UPDATE 13:26 Agenția de informații militare a Ucrainei (GUR) a transmis că a desfășurat împreună cu forțele de rezistență din regiunea ocupată Luhansk operațiunea prin care l-au ucis miercuri dimineață pe Filiponenko cu o mașină capcană miercuri dimineață. „O operațiune specială de eliminare a lui Filiponenko a fost pusă în aplicare împreună cu reprezentanți ai mișcării de rezistență. Ca urmare a exploziei de dimineață, Filiponenko a murit pe loc", a transmis GUR pe Telegram.

Mihail Filiponenko, deputat în parlamentul creat de ruși Luganskul ocupat și fost înalt oficial de securitate în regiune, a murit după ce o bombă amplasată într-o mașină a explodat, a spus fiul său, citat de o agenție de știri locală.

Filiponenko, care a fost activ în mișcarea separatistă pro-rusă din Lugansk începând din 2014, a fost unul dintre comandanții de top ai armatei așa-numitei Republici Populare Lugansk.

În septembrie, el a fost ales în parlamentul regional în urma unui vot care a atras o amplă condamnare internațională.

Exploziile cu bombă care au vizat înalți oficiali instalați de Moscova în părți ale Ucrainei pe care Federația Rusă pretinde că le-a anexat au devenit o obișnuință după februarie 2022.

Lugansk este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia susține că le-a anexat de la începutul invaziei sale.