Ucraina a lansat sâmbătă un val de 15 rachete de croazieră asupra șantierului naval rusesc din orașul-port Kerci din Crimeea, avariind o navă, a anunțat Ministerul rus al Apărării, acesta fiind un atac care ar putea submina și mai mult capacitățile de luptă ale Moscovei, transmite Reuters

Corveta Askold a fost lansată la apă în septembrie 2021 în Kerci, dar încă nu intrase în serviciul marinei ruseFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Treisprezece dintre rachete au fost distruse în aer, în timp ce una a lovit o navă, a susținut Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat la fel de laconic ca cele din trecut privind loviturile Ucrainei asupra teritoriului sau infrastructurii rusești.

Numele navei lovite nu a fost precizat de ruși.

„Sper că o altă navă a luat-o pe urmele Moskva!"

Comandantul suprem al Forțelor Aeriene ucrainene a afirmat că Marina rusă ținea staționată acolo una dintre cele mai moderne nave ale sale, o navă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

Moscova a atacat deseori Ucraina cu rachete Kalibr în timpul actualului război, acestea fiind lansate de pe nave și submarine rusești din Marea Neagră.

„Sper că o altă navă a luat-o pe urmele Moskva!". a spus Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, într-o postare pe Telegram, referindu-se la nava amiral a Flotei rusești din Marea Neagră scufundată de rachete ucrainene la 14 aprilie 2022.

Pe rețelele de socializare au fost postate imagini care ar arăta lovitura de la șantierul naval din Kerci:

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că abilitatea tot mai mare a Kievului de a lovi nave de război și de a diminua opțiunile navale inamice pe Marea Neagră au subminat eforturile de război ale Rusiei și au ajutat Ucraina să își asigure o rută maritimă pentru a-și exporta cerealele.

Serghei Aksyonov, șeful instalat de Rusia în Crimeea „anexată”, a declarat că nu au existat victime în atacul de sâmbătă asupra șantierului naval din Kerci.

Ce navă ar fi fost lovită

Potrivit unor canale ucrainene de Telegram ce urmăresc desfășurarea războiului de pe Telegram, o mică navă rusească purtătoare de rachete de croazieră, Askold, a fost avariată în atac.

În septembrie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că nava Askold din cadrul Flotei Mării Negre a fost angajată în distrugerea unor ținte ucrainene în apele din largul Crimeei.

Potrivit unor articole mai vechi ale presei de stat ruse, nava, înarmată cu sisteme de rachete Kalibr și cu sisteme de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune Pantsir și sisteme de artilerie antiaeriană, era programată să intre în serviciu în a doua jumătate a anului 2023.

„Askold” nici măcar nu a apucat să ia parte la ostilități, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat.

„Acolo i se făceau niște lucrări și teste finale, pentru ca apoi să iasă pe mare și să lupte contra țării noastre”, a adăugat el.