Forțele aeriene ucrainene se așteaptă la un număr record de atacuri cu drone rusești pe teritoriul său în această iarnă, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al acestora, Iuriy Ihnat, în timp ce Kievul se pregătește pentru o a doua iarnă de bombardamente masive asupra sistemului său energetic, transmite Reuters.

cladire distrusa in Kiev cu o drona iraniana Shahed-136Foto: Oleksii Chumachenko/SOPA Image / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ihnat a declarat că datele pentru luna septembrie arată că utilizarea de către Rusia a dronelor kamikaze Shahed, de concepție iraniană, va spulbera cifra de anul trecut.

„Această toamnă și iarnă ... s-a ajuns deja un record în ceea ce privește numărul de drone Shahed. Peste 500 (au fost folosite) în septembrie", a declarat Ihnat într-un interviu la televiziunea națională.

El a comparat această cifră cu campania de atacuri aeriene a Rusiei asupra Ucrainei din iarna trecută, când a spus că au fost folosite aproximativ 1.000 de drone Shahed într-o perioadă de șase luni.

Atacurile asupra instalațiilor energetice din iarna trecută au avariat o parte semnificativă a sistemului energetic ucrainean și au forțat majoritatea orașelor să raționalizeze energia electrică și apa caldă.

În ciuda faptului că Ucraina și-a consolidat apărarea aeriană, oficialii au avertizat asupra riscului unei repetări a situației în această iarnă, rețeaua electrică fiind încă departe de a fi reconstituită după ultima campanie de bombardamente rusești.