Rușii au atacat iar, în noaptea de joi spre vineri, infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre, aflată lângă granița cu România, iar un clip filmat din Isaccea arată cum ceea ce pare a fi o dronă Shahed cade și provoacă o mare explozie. Garda de Coastă a anunțat că traficul prin punctul de trecere a frontierei Isaccea a fost închis din cauza atacurilor și redirecţionat către Galaţi Rutier.

Lovitură cu dronă Shahed în Orlovka, peste Dunăre de IsacceaFoto: Captura YouTube

Drone rusești au atacat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, avariind un siloz de cereale din districtul Izmail în primele ore ale zilei de vineri, a declarat guvernatorul regional Oleg Kiper. Nouă camioane au luat foc la fața locului, a scris el pe Telegram, adăugând că incendiul a fost între timp stins și că nu s-au înregistrat victime.

Potrivit lui Kiper, alerta aeriană din regiunea Odesa a durat trei ore și jumătate: „Inamicul a vizat din nou infrastructura de frontieră și portuară a raionului Izmail".

Traficul prin PTF Isaccea, suspendat

Armata ucraineană a informat că operațiunile de trecere cu bacul din Orlivka spre România au fost suspendate, iar vehiculele au fost redirecționate în urma atacurilor cu drone.

„Ca urmare a atacului nocturn cu drone inamice asupra infrastructurii portuare şi de frontieră, se iau măsuri de stabilizare a operaţiunilor la punctul de trecere cu feribotul Orlivka de la graniţa cu România. Nimeni nu a fost rănit în urma atacului. Operaţiunile la punctul de control au fost suspendate temporar", a anunţat și serviciul Poliţiei de frontieră.

De asemenea, Garda de Coastă a anunțat că PTF Isaccea a fost închis, iar traficul pe ieşire este redirecţionat către Galaţi Rutier.

„Taficul prin PTF Isaccea este închis total din cauza atacurilor de azi noapte de pe partea ucraineană (PTF Orlovka). Astfel, traficul pe ieşire este redirectionat către Galaţi Rutier. Cele două bacuri care asigură traversarea de pe un mal pe altul al Dunării sunt ancorate pe malul românesc”, au precizat poliţiştii de frontieră.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea, citați de News.ro, au declarat că nu s-au înregistrat apeluri la 112, în zona Isaccea, în urma atacurilor cu drone din noaptea de joi spre vineri, din Ucraina.

Orlivka se află peste Dunăre de Isaccea și la circa 10 km de districtul Izmail. Un clip postat online ce ar fi fost filmat din Isaccea, arată că și acolo ar fi lovit o dronă lansată de ruși.

„Asta chiar în vamă a căzut”

În imagini se văd proiectilele a ceea ce par două sisteme antiaeriene ucrainene în acțiune și este auzit zgomotul caracteristic al unei drone-kamikaze Shahed. Apoi se vede și se aude o mare explozie ce a avut loc chiar pe malul celălalt al Dunării.

„Mamăăă, asta chiar în vamă a căzut”, se aude în clip, afirmația fiind făcută probabil de cel care filma.

Ucraina a afirmat că a doborât în noaptea de joi spre vineri 25 dintre cele 33 de drone de atac lansate de Rusia.

Apărarea antiaeriană a distrus „25 de Shahed 131/136, în regiunile Odesa, Nikolaev, Harkov, Dnipro, Cerkasî și Jitomir", au precizat forțele aeriene ucrainene într-un comunicat pe Telegram.

Ce a spus Iohannis despre atacurile Rusiei asupra porturilor de la Dunăre

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că la teleconferința cu președintele SUA, Joe Biden, și cu liderii din UE și NATO s-a discutat despre dronele care au căzut recent în România în urma atacurilor rusești și a primit răspunsuri „foarte concrete”: „Împreună cu NATO suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă”.

Marți, președintele american Joe Biden a discutat telefonic cu mai mulți aliați importanți ai Statelor Unite, în condițiile în care viitorul finanțării americane pentru Ucraina rămâne incert, la discuții luând parte și Klaus Iohannis.

Întrebat joi dacă a solicitat ajutor militar suplimentar, în contextul atacurilor ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, la frontiera României, şeful statului a răspuns: „Am discutat chestiunile legate de dronele care au căzut în România, ca urmare a atacurilor ruseşti asupra porturilor de la Dunăre şi am şi primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete”.

„Bunăoară, Statele Unite au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană. Împreună cu NATO, suntem, practic, în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă. Se lucrează la asta. Deci lucrurile se mișcă și noi, deci armata, a mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente absolut nedorite. Oricum, aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, fiindcă acolo sunt doar infrastructuri civile. Nu-i absolut nimic militar ce poate fi atacat”, a declarat Klaus Iohannis.

Reamintim că cel puțin trei drone lansate de ruși în războiul declanșat Ucrainei au căzut în România, la Plauru și Nufăru, în județul Tulcea.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, în 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.