Trupele ucrainene au făcut progrese în teatrul estic al contraofensivei, dar sunt sub presiune mai la nord, au declarat joi oficialii ucraineni, potrivit agenției Reuters.

Soldați ucraineni într-o poziție de pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele ruse susținute de avioane de atac Su-35 au început să atace de-a lungul liniei frontului în direcția Makiivka, în regiunea Lugansk, a spus un purtător de cuvânt al grupului de forțe din estul Ucrainei.

„Cea mai dificilă zonă este sectorul Liman-Kupiansk", a declarat purtătorul de cuvânt, Ilia Yevlash, pentru televiziunea ucraineană, referindu-se la două orașe recucerite de trupele ucrainene la sfârșitul anului trecut, dar care sunt încă atacate de ruși.

„Intensitatea asalturilor de acolo a crescut ... Inamicul a ales un nou punct - Makiivka - și își îndreaptă toate eforturile principale în această direcție. Bineînțeles, respingem și noi atacurile inamicului și provocăm pierderi de soldați și echipamente."

Luptele au tot reizbucnit în apropiere de Liman și Kupiansk, iar Ucraina spune că Rusia a dislocat peste 110.000 de soldați în zonă.

O rachetă rusă a lovit joi un magazin și o cafenea în satul Groza, la vest de Kupiansk, ucigând 51 de persoane în timp ce locuitorii participau la o slujbă pentru un soldat ucrainean căzut la datorie.

„Succese” în est

În est, forțele ucrainene se luptă pentru a recâștiga teren în apropierea orașului devastat Bahmut, cucerit de forțele rusești în luna mai după luni de lupte.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în raportul său de seară, a afirmat că forțele Kievului au „obținut succese" la sud de Andriivka - un sat la sud de Bahmut capturat de trupele ucrainene luna trecută în regiunea Donețk.

Potrivit sursei citate, forțele rusești au încercat fără succes să recupereze pozițiile pierdute într-o zonă mai la sud.

De cealaltă parte, Moscova a spus că forțele sale au respins două atacuri ucrainene la vest de orașul Donețk, aflat sub controlul rusesc.

În teatrul de operațiuni din sud, forțele Kievului se îndreaptă spre Marea Azov, în încercarea de a tăia în două teritoriul ocupat de trupele lui Vladimir Putin. Statul Major General ucrainean a spus că forțele sale își continuă înaintarea spre sud în regiunea Zaporojie și că au respins un atac rusesc în apropierea satului Robotîne.