Moscova a atacat din nou, în noaptea de luni spre marți, regiunea Odesa, la granița cu România, în apropiere de localitatea Isaccea din județul Tulcea.

Dronă iraniană folosită de Rusia în războiul din UcrainaFoto: Shutterstock

09:25Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea au precizat că nu a fost transmis mesaj Ro-Alert în cursul nopţii, dar că au fost primite cinci apeluri la 112, unele din zona Isaccea de la persoane care anunţau producerea unor bubuituri, notează News.ro.

ISU Tulcea a menţionat că Ministerul Apărării Naţionale este cel care decide când se impune trimiterea mesajelor RO-Alert în astfel de cazuri, iar informarea respectivă este transmisă de către IGSU.

08:53Potrivit autorităților ucrainene, într-un interval de numai 15 minute, între 2.20 și 2.35, în noaptea de luni spre marți, trei drone kamikaze au explodat în Vama Orlovca, potrivit InfoTulcea.

08:45 Reprezentanţii Gărzii de Coastă au anunţat marţi dimineaţă, că traficul prin PTF Isaccea este închis total din cauza atacurilor de azi noapte de pe partea ucraineană (PTF Orlovka), transmite News.ro.

Astfel, traficul pe ieşire este redirectionat către Galaţi Rutier.

„La acest moment, poliţiştii de frontieră din PTF Isaccea operează strict autovehiculele aflate în punct pe intrare. Cele doua bacuri care asigură traversarea de pe un mai pe altul al Dunării sunt ancorate pe malul românesc”, au transmis reprezentanţii Gărzii de Coastă.

07:41Dronele rusești au vizat din nou porturile ucrainene de pe Dunăre, în sudul regiunii Odesa, potrivit Europa Liberă.

Porturile Reni, Orlivka și Izmail au fost luate de țintă de dronele kamikaze, potrivit canalului de Telegram al armatei ucrainene.

Un bărbat a surprins momentul în care o dronă a căzut foarte aproape de teritoriul țării noastre, la Orlivka, vis-a-vis de localitatea tulceană Isaccea.

Petru Gabor, care este voluntar și face, săptămânal, drumuri cu ajutoare către zonele afectate de invazia declanșată de Vladimir Putin a filmat momentul în care rușii atacă portul ucrainean.

Acesta a declarat pentru Libertatea că o dronă a căzut „la câteva zeci de metri de noi, care eram pe bac”.

„Aici a picat, direct în vamă!”, spune un bărbat după ce drona și-a atins ținta.

„După ce a căzut prima am reușit doar eu și cu un autobuz să urcăm pe bac. Apoi le-am spus că se aud mai multe și cumva au realizat ce le tot spuneam și au pornit, dar abia după ce a mai picat una”, a declarat Gabor.

Daune „semnificative” produse de un atac în ziua precedentă

Nicio zi fără liniște pe Dunăre. Autorităţile din regiunea ucraineană Odesa au anunţat luni că Rusia a lansat un atac combinat, cu 19 drone şi 14 rachete, care au rănit o femeie şi au avariat instalaţii portuare, potrivit agențiilor internaționale.

Guvernatorul regiunii, Oleg Kiper, a spus că ruşii au folosit „drone ofensive şi două tipuri de rachete”, dintre care mai multe şi-au atins ţintele. El a adăugat că femeia a fost rănită de unda de şoc a unei explozii şi de şrapnel iar ulterior spitalizată.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a reuşit să doboare toate dronele şi 11 din rachetele Kalibr.

Staţiunea balneară Odesa a suferit însă distrugeri „importante”, iar într-un hotel s-a declanşat un incendiu care a fost stins rapid.

Rachetele Oniks au distrus silozuri de cereale, fără a face victime, au mai arătat forţele armate ucrainene. Depozite şi firme din suburbiile Odesei au fost avariate de fragmentele căzute.

Ministrul economiei, Iulia Sviridenko, a scris în reţeaua X că atacul de la Odesa a produs „daune semnificative” în portul maritim. Kiper a precizat că în silozurile lovite se găseau aproape 1000 de tone de cereale.