Autoritățile instalate de Moscova în fruntea Crimeei au declarat luni seara că un atac cu rachete este în curs de desfășurare împotriva peninsulei ucrainene anexate în 2014, susținând că apărarea antiaeriană rusă a doborât o rachetă, scrie AFP.

Transee săpate de ruși în Crimeea de frica ofensivei ucraineneFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Armata noastră respinge un atac asupra Crimeei. Potrivit informațiilor preliminare, apărarea antiaeriană a doborât o rachetă în apropiere de aerodromul Belbek. Eforturile sunt încă în curs de desfășurare", a declarat guvernatorul din Sebastopol, Mihail Razvojaev, pe Telegram.

Guvernatorul a anunțat o oră mai târziu că alerta a fost ridicată.

Forțele ucrainene au efectuat o serie de atacuri asupra pozițiilor rusești din peninsula Crimeea de la începutul invaziei rusești în februarie 2022, dar aceste atacuri s-au intensificat în ultimele luni, în condițiile în care Kievul a obținut arme occidentale și urmărește să își recupereze întregul teritoriu.

Ucraina a revendicat vineri un atac cu rachete asupra cartierului general al Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol.

Rusia a recunoscut că doar un singur militar a fost dat dispărut, dar forțele speciale ucrainene au declarat că atacul a ucis 34 de ofițeri, inclusiv pe comandantul Flotei Mării Negre.

AFP nu este în măsură să verifice aceste afirmații, iar Moscova aproape niciodată nu raportează pierderile sale în Ucraina, chiar și atunci când sunt implicați înalți oficiali.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat luni că apărarea sa antiaeriană a neutralizat șapte drone ucrainene deasupra regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu teritoriul ucrainean.

Guvernatorul local, Viaceslav Gladkov, a declarat că nu au existat victime în urma atacului.