O explozie a avut loc deasupra regiunii transnistrene din Republica Moldova. Un focos al unei rachete S-300, produsă în 1968, a căzut în localitatea Chițcani, aflată la 10 kilometri de Tiraspol, capitala republicii separatiste nerecunoscute.

Rachetă S-300 căzută în TransnistriaFoto: „Ministerul de interne” al autoproclamatei Regiuni transnistrene

Mai multe detalii despre acest incident, fără precedent pentru regiunea transnistreană, a povestit pentru HotNews.ro copreședintele Comisiei Unificate de Control, care activează în Zona de Securitate a conflictului transnistrean înghețat în 1992, Oleg Beleakov, cel care reprezintă Tiraspolul în acest format.

Potrivit lui Oleg Beleakov, în urma incidentului nimeni nu a avut de suferit, însă localnicii au fost speriați.

„Incidentul a avut loc aproximativ la ora 00.50, în data de 25 septembrie, adică în această noapte. Pe raza localității Chițcani a avut loc o explozie destul de puternică, dar nu la sol, ci pe cer.

După această explozie, o parte a acestei rachete a căzut într-o gospodărie de pe strada Tkacenko. Ulterior, aceasta a fost identificată de observatorii militari din cadrul Comisiei Unificate de Control. Zona a fost izolată. Ca urmare, a fost stabilit că la fața locului se află o parte a rachetei, mai exact un focos explozibil.

Racheta era S-300, produsă în 1968. Era neexplodată, cel mai probabil, din motive tehnice. Cu ajutorul geniștilor, această muniție a fost preluată. Acum are loc expertiză și alte măsuri de investigație. Toate documentele vor ajunge la Comisia Unificată de Control și, cel mai probabil, vom discuta acest subiect, pentru a stabili motivul apariției în Zona de Securitate a acestui obiect”, a declarat Oleg Beleakov pentru HotNews.ro.

Focosul rachetei a căzut în grădina unui localnic. În acest caz, structurile nerecunoscute de la Tiraspol vor declanșa un dosar penal.

„A căzut într-o gospodărie cu o grădină de 10 ari, chiar în grădină, chiar acolo unde creștea cartofi. Acest incident a provocat o îngrijorare foarte mare în rândul populației pentru că este vorba de o zonă unde populația este foarte densă.

Oamenii nu au dormit practic până noaptea târziu. O să ne clarificăm de unde a ajuns această rachetă. Sincer vă spun, nu pot comenta acum ceva concret despre asta. Concluziile trebuie să fie trase de specialiști. Neapărat va fi deschis un dosar penal, va avea loc o investigație, va fi stabilit cui aparținea această rachetă. Vor fi audiați martori. Este un proces destul de îndelungat”, a mai spus Beleakov.

Racheta a fost lansată de Rusia?

Reprezentantul regiunii transnistrene a mai spus că nu poate comenta acum dacă această rachetă a fost lansată totuși de Rusia.

Totuși a existat riscul ca această parte a rachetei ar fi putut să explodeze?

Oleg Beleakov: Eu nu neg acest lucru. Au lucrat specialiștii militari. Au ajuns la concluzia că poate fi transportată, adică poate fi scoasă de la locul incidentului.

Este adevărat că în aceasta noapte pe teritoriul regiunii transnistrene au fost auzite mai multe explozii de la bombardamentele infrastructurii portuare?

Zona de Securitate se află puțin mai departe de la hotare. Aici, în această parte, noi am auzit doar două explozii.

Dacă această rachetă ar fi explodat, câte persoane ar fi în raza acestei explozii?

Sincer vă spun este greu de estimat. Nu am avut până acum așa ceva ca să cadă vreo rachetă pe teritoriul Transnistriei. Capacitatea de distrugere a acestei rachete poate fi estimată doar de către specialiști militari.

Nu puteți să ne spuneți că această rachetă a fost lansată de Rusia?

Noi pur și simplu nu știm.

Anterior, au mai avut loc câteva incidente când resturi de rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în partea de nord a țării. Unul dintre recentele cazuri a avut loc la Briceni în ianuarie, anul curent. În acest context, Ambasadorul Federației la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost chemat de mai multe ori la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

UPDATE. Autoritățile de la Chișinău au reacționat la acest incident:

„Cu referire la pretinsa rachetă identificată în regiunea transnistreană, informăm că la fața locului s-au deplasat observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. La această etapă nu este clară originea obiectului identificat, și nici nu se confirmă din surse independente traiectoria acesteia”, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.